Romanya'da Yaklaşan Genel Seçimler

TürkTatar Birliği Başkanı Esergep: 'Romanya Demokrat Müslüman TürkTatar Birliği’nin Romanya parlamentosunda yer almamasıyla Romanya anayasasında güvence altına alınan temel haklardan biri ihlal edilmiş olacak'.

Romanya Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliği (UDTTMR) Başkanı Celil Esergep, 11 Aralık'ta yapılacak genel seçimlerde parlamentoda Türk-Tatar azınlığın temsil edilemeyecek olmasının Romanya anayasasında güvence altına alınan temel haklardan birinin ihlal edildiği anlamına geldiğini söyledi.

Türk-Tatar Birliği merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Esergep, kararın hem Tatar-Türk toplumu için hem de Romanya devleti için dramatik bir durum olduğunu belirterek '20 yıldır Romanya parlamentosunda bağımsız bir irade ile temsil edilen birliğimiz, öngöremediğimiz durumlar ve yasal boşluklar nedeniyle vekil tayin edemeyecek durumda.' diye konuştu.

Tatarlar'ın, kimlik ve değerlerini korumak ve tanıtmak adına Romanya devletinin maddi ve manevi desteğinden faydalanarak ülkenin siyasi arenasında da her zaman temsil edildiğini söyleyen Esergep, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ne yazık ki 2016-2020 döneminde Tatar-Türk Birliğimiz Romanya parlamentosunda temsil edilemeyecek. Aralık 1989 yılından bu yana azınlıklara verilmiş haklar arasında yer alan milletvekilliği kontenjanımız bu dönem boş kalacak.'

Esergep, Tatar topluluğunun ilk kez Romanya'da diğer tüm etnik topluluklara tanınan haktan yararlanamayacak olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, 'Romanya Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliği’nin Romanya parlamentosunda yer almamasıyla Romanya Anayasasında güvence altına alınan temel haklardan biri ihlal edilmiş olacak.' dedi.

Anayasanın güvence altına aldığı temel haklar kanunu olan 6'ıncı madde gereğince söz konusu durum karşısında Romanya devletinden destek talebinde bulunan Esergep, Tatar toplumunun stratejik önemi, siyasal ve sosyal alandaki öneminin de altını çizdi.

Yargıtayın, Romanya Merkez Seçim Bürosunun kararını onamasıyla Tatar-Türk azınlık ilk kez parlamentoda temsil edilmeyecek.

Merkez Seçim Bürosu, halihazırda milletvekili olan Varol'un adaylık başvuru dilekçesini, Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliğine üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle, eski Köstence Vali Yardımcısı Ersun'unkini de, Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliği'nin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul etmemişti.

Romanya'da 2011 yılında yapılan son nüfus sayımına göre ülkede 20 bin civarında Türk-Tatar azınlık yaşıyor.

Ülkede Türk asıllı Prof. Dr. Tahsin Cemil, 1997 yılında azınlıkların parlamentoda temsil edilmeleri konusundaki ilk yasa tasarısını hazırlamış, Macar azınlık temsilcileri de buna destek vermişti.

Dönemin geçici Cumhurbaşkanı Ion Iliescu'nun da desteğiyle Romanya'da azınlıklara parlamentoda temsil hakkı veren tasarı yasalaşmıştı.
Kaynak: AA