Üsküp'te 'Türk-Balkan İş Forumu' Düzenlendi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Makedonya Ekonomi Odası işbirliğinde, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 'Türk-Balkan İş Forumu' düzenledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, burada yaptığı konuşmada, tüm şirketlerin muhakkak bir ekonomi odasına üye olması gerektiğini belirterek, üyelerin bu şekilde kurumun sağladığı desteklerden de faydalanabileceğini ifade etti.

Olpak, MÜSİAD'ın Makedonya'daki amacının, ülkenin ihtiyaç duyduğu bir ekonomi odası haline gelmek olduğunu kaydederek, 'Kurucu önceliğimiz sadece Makedonya ile sınırlı kalmak değil. Kapasitelerimizi güçlendirdikten sonra tüm dünyaya açılacak ve Makedonya'nın gelişimine katkı sağlayacak bu iştirakın ağımıza tamamen entegre olmasını sağlamak.' ifadelerini kullandı.

Açılışı bugün yapılan MÜSİAD Makedonya Şubesi Başkanı Bilal Kara da Balkanlar'daki tüm ülkelerde çalışmış ve yatırım yapmış bir işadamı olma tecrübesine dayanarak, bölgenin birçok alanda yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

İş forumunun bölge ülkeleri ile Türkiye arasında ekonomi alanındaki işbirliğine önemli katkı sağlanacağına işaret eden Kara, bölgede yatırım imkanları için bilgilendirme ve organizasyon eksikliği olduğunu, bu nedenle bu tür organizasyonlara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski ise bu işbirliğiyle küçük ülkeler olarak Balkan ülkelerinin çok kazanım elde edeceğini kaydederek, bunun sebebinin ise ortak projeler ile yabancı pazarlara erişebilecek hale gelmeleri olduğunu vurguladı.

İş konusunda Türkiye'den öğrenecekleri çok şey olduğuna dikkati çeken Azeski, 'Türkiye Balkanlar'da ekonominin gelişmesinin lokomotifidir. Türkiye, şirketlerimizin Afrika, Ortadoğu ve eski Sovyet cumhuriyetleri aracılığıyla üçüncü pazarlarda yer almasını sağlayan bir köprüdür. Bu pazarlar bizim ürün zihniyetimize uygundur ve ekonomik genişlememiz için kilit unsurlardır.' şeklinde konuştu.

Dokuz Balkan ülkesinin ekonomi odaları temsilcilerinin, bölgedeki yatırım imkanlarını izleme fırsatı bulduğu forum, Türkiye ve Balkanlar'dan işadamlarını bir araya getirmeyi, ülkedeki iş imkanları hakkında bilgilendirme niteliğindeki bu tür organizasyonları gelecekte de devam ettirmeyi ve Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: AA