Komşu İli Örnek Aldı Safran Üretimine Başladı

Bartın’da bir çiftçinin, gazetede gördüğü haber üzerine üretimine başladığı safran bitkisinin, Valilik ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün uyguladığı proje ile 150 dekara yayılması hedefleniyor İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram: 'Gramı 4050 liraya satılan ve 1 dekar alandan 1 kilo ürün alabileceğimiz safran bitkisini Bartın'da ilk etapta 150 dekarlık alana yaymak istiyoruz. Bu hem köy, hem Bartın ekonomisi için bir kazanç olacaktır' Çiftçi Yıldız: 'Bartın'da safran bitkisi yetiştirilebildiğini kanıtlamanın ve ilk mahsullerimi almanın mutluluğunu yaşıyorum'

SELİM BOSTANCI - Bartın’da bir çiftçinin, gazetede gördüğü haber üzerine üretimine başladığı safran bitkisinin, Valilik ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün uyguladığı proje ile 150 dekara yayılması hedefleniyor.

Merkeze bağlı Hasanlar köyünde yaşayan Pembe Yıldız, Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safran bitkisini üretmek için 2013'de Bartın İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne başvurdu.

Müdürlük ilgilileri de yaptıkları analizlerde toprağın yapısı ve iklim ortamının safran üretimine uygun olduğunu gördü ve çiftçiyi teşvik ederek deneme üretimi yapmaya yönlendirdi.

2013'de ilk etapta iki kilo bitki soğanı dikerek deneme dikimi yapan ve aldığı çiçeği Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’na gösteren çiftçi Yıldız, ürün veriminde bir sorun olmadığını görerek sonraki yıl yaptığı deneme ekimlerinden de başarılı sonuç almasıyla üretime geçmeye karar verdi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsettar Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçinin safran üretimine olan ilgisi ve deneme üretimlerinde başarılı sonuç alınması üzerine müdürlük ve İl Özel İdaresince proje geliştirdiklerini söyledi.

Çiftçi Yıldız'a valilik tarafından 120 kilogram safran soğanı tedarik ettiklerini ifade eden Bayram, 'Çiftçimiz, bu yıl yarım dönüm arazisinde hiçbir zirai ilaç katkısı yapmadan 100 gramın üzerinde safran çiçeği elde etti. Bizler de çiftçimizin arazisinde ve ürünün de yaptığımız incelemede, bu ürünün Bartın'da da yetiştirilebileceğini ve verim alınabileceğini görmüş olduk. Safran bitkisi bilindiği gibi pahalı bir ürün ve komşu ilimiz Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaygın üretiliyor. 'Biz de neden olmasın' dedik. Tabii çiftçimizin özel çabasıyla safran bitkisini üretmeyi başarması, diğer çiftçiler için örnek teşkil edecektir. Gramı 40-50 liraya satılan safran bitkisinden 1 dekar alandan da 1 kilo arası ürün almak mümkün. Onun da kilosu 40-50 bin lira eder. Bartın'da ilk etapta 150 dekarlık alanı safran üretimi için değerlendirmeyi planlıyoruz. Bu hem köy, hem Bartın ekonomisi için bir kazanç olacaktır' ifadelerini kullandı.

- 'Bu yıl elde ettiğim hasattan 5 bin lira kazanacağım'

Safran üreticisi Yıldız da gazetede gördüğü haberle bitkinin sağlığa faydalarının yanında küçük arazilerde yetiştirilerek önemli gelir elde edilebildiğini öğrendiğini anlattı.

Bunun üzerine ilk olarak yaptığı araştırmalarla iki kilo bitki soğanı dikerek deneme yaptığını ve aldığı ilk çiçeği Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret ederek gösterdiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

'Belki ilk etapta Bartın'da safran üretilebileceğine kimse inanmamıştı ama bizim arazimizde de en az Safranbolu'daki kadar verim alabildiğimizi gördük. Bartın'da safran bitkisi yetiştirebildiğini kanıtlamanın ve ilk mahsullerimi almamın mutluluğunu yaşıyorum. Yarım dönüm araziden hiçbir zirai ilaç katkısı yapmadan 100 gramın üzerinde bir bitki elde ettim. Talep edenlere 1 gram paketini 50 liradan satıyorum. Bu yıl elde ettiğim hasattan 5 bin lira kazanacağım. Hasadı yaptığım 2 haftadan bu yana 10 gramın üzerinde satış yaptım. Böyle bir işe girmiş olmaktan dolayı çok mutluyum ve iyi ki denemişim. Yarım dönümlük bu arazimi başka türlü değerlendirmiş olsaydım bu kadar gelir elde edemezdim. Sonbaharda başlayan ve kasım ayının sonuna kadar açan safran çiçeğinin içindeki “tepecik” adı verilen, 3 uzun ipliğe benzeyen uzantıları değerlidir. Her çiçekte sadece 3 iplik bulunuyor ve 1 kilo safran için bu ipliklerden ortalama 150 bin adet gerekiyor. Biz de topladığımız çiçeklerin içinden aldığımız bu ipleri kurutarak satıyoruz.'

Kısa zamanda artan müşterilerinin sağlığa olan faydası için bitkiyi tercih ettiğini de belirten Yıldız, 'Kuyumcularda, hassas tartı ile tartarak gramlık olarak paketlediğim safranı alan kişiler, paketlerdeki ip şeklindeki bitkiyi sıcak suyun içine atarak ıhlamur gibi içiyor. Safran özellikle depresyona iyi geliyor. Kalp ve damar sağlığını koruyor, kanser ve sedef hastalığı tedavisinde kullanılıyor' diye konuştu.

Yıldız, 2 yıl içinde dikim alanını genişleterek 1 kilogram safran üretmeyi hedeflediğini dile getirdi.
Kaynak: AA