IKBY, 2017'De Türkiye'ye Doğalgaz İhraç Edebilecek

IKBY Doğal Kaynaklar ve Petrol Bakanlığı Danışmanı Belo: 'Tek gelir kaynağımız petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşten dolayı ekonomik kriz içerisine girdik. Bu nedenle doğalgaz ihracatının başlaması için kolları sıvadık. İhracatın yapılması için yaklaşık bir yıla ihtiyaç var' 'Sadece petrol gelirlerine bağlı kalmamız, ekonomimizin çökmesine yol açacaktır. Petrol ihracatından sonra doğalgazın ihraç edilmesi bölgeyi rahatlatacak' Ekonomi Uzmanı Sadi: 'Avrupa piyasasının bu gaza ciddi ihtiyacı var. Türkmenistan ve Azerbaycan'dan sonra Kürdistan bölgesi, doğalgazın temin edilmesinde önemli bir kaynak olabilir'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bu yılın sonunda boru hatlarıyla Türkiye'ye ihraç edilmesi planlanan doğalgaz satışından elde edilecek gelir sayesinde içerisinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulmayı planlıyor.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi internet sitesine konuşan IKBY Doğal Kaynaklar ve Petrol Bakanlığı Danışmanı Ali Belo, 'Tek gelir kaynağımız petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşten dolayı ekonomik kriz içerisine girdik. Bu nedenle doğalgaz ihracatının başlaması için kolları sıvadık. İhracatın yapılması için yaklaşık bir yıla ihtiyaç var' ifadelerini kullandı.

Doğalgazın ihraç edilmesindeki asıl hedefin, ekonomik krizden kurtulmaya yönelik olduğunu belirten Belo, 'Sadece petrol gelirlerine bağlı kalmamız, ekonomimizin çökmesine yol açacaktır. Petrol ihracatından sonra doğalgazın ihraç edilmesi bölgeyi rahatlatacak' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye ihraç edilecek doğalgazın kısa bir süre içerisinde Rusya'dan Avrupa'ya giden gazın yerini alacağını vurgulayan Belo, 'Doğalgazın çıkarılması için şuanda hem Kürdistan'da hem de Türkiye'de çalışmalara başlandı. Herhangi bir sorun çıkmazsa 2017 yılının başında söz konusu ihracat hayata geçirilecek' bilgisini paylaştı.

- 50 yıllık enerji antlaşması

Öte yandan Ekonomi Uzmanı Bahtiyar Sadi ise Kürt bölgesinin doğalgaz rezervleri konusunda zengin olduğuna işaret ederek, 'Türkiye ile Kürdistan arasında yapılan 50 yıllık enerji antlaşmasından iyi bir şekilde karşılıklı olarak fayda sağlanılması lazım' dedi.

Türkiye ile sadece petrol ihracatı antlaşmasının yapıldığını hatırlatan Sadi, 'Yakında gerçekleştirilecek doğalgaz ihracatı da bu antlaşmanın içerisine eklenebilir çünkü Avrupa piyasasının bu gaza ciddi ihtiyacı vardır. Türkmenistan ve Azerbaycan'dan sonra Kürdistan bölgesi, doğalgazın temin edilmesinde önemli bir kaynak olabilir' değerlendirmesinde bulundu.

IKBY Doğal Kaynaklar ve Petrol Bakanlığı Aşti Hawrami daha önce yaptığı açıklamada bölgedeki doğalgazın işlenmesi ve ihraç edilmesi için yaklaşık 9 aylık bir sürece ihtiyaç olduğunu belirtmiş, yakın bir süre içerisinde bölgedeki gaz ihtiyacının karşılanacağı ve ihraç edilmeye başlayacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA