Kuveyt'te El-Abdali Hücresi Davası

ElAbdali Hücresi ismiyle yürütülen soruşturmaya ismi karışan İranlı diplomat ülkesine geri gönderilecek

Kuveyt'te "El-Abdali Hücresi" ismiyle yürütülen soruşturmaya ismi karışan İranlı bir diplomatın ülkesine geri gönderileceği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kuveyt parlamentosunda Başbakan Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah ile 26 milletvekilinin katılımıyla ülkedeki güvenlik meselelerinin ve El-Abdali Hücresi davasının ele alındığı bir toplantı yapıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah, toplantıda yaptığı konuşmada, El-Abdali Hücresi davasıyla ilgili yürütülen soruşturmada bir İranlı diplomatın olaya karıştığının ortaya çıktığını, söz konusu diplomata ülkeden ayrılmasının iletileceğini belirtti.

Olaya adı karıştığı ifade edilen diplomatın kimliği ve görevi hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

Öte yandan Kuveyt Bakanlar Kurulu'ndan sorumlu Devlet Bakanı Eş-Şeyh Muhammed Abdallah el-Mubarek es-Sabah, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, toplantıda El-Abdali davasıyla ilgili soruşturma neticesinde elindeki tüm bilgileri ortaya koyduğunu, milletvekillerinin konuyla alakalı sorularına cevap verdiğini kaydetti.

Parlamento Başkanı Merzuk el-Ganim ise yaptığı açıklamada, meclisin hükümetin yürüttüğü güvenlik soruşturmalarına destek verdiğini vurgulayarak, "Ülkeye ihanet ettiği ortaya çıkanların en çetin cezalarla cezalandırılması konusunda anlaşmaya varıldı" ifadesini kullandı.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, 13 Ağustos'ta ülkenin kuzeyindeki sınır bölgesi El-Abdali'de bir eve düzenlenen operasyonda çok sayıda silah, patlayıcı ve mühimmat ele geçirildiğini, aralarında mülk sahiplerinin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Bakanlık, silahların üzerine beton dökülmüş derin bir çukurda gömülü olarak bulunduğunu belirtmişti.

Kuveyt Başsavcılığı daha sonra "El-Abdali Hücresi" olarak bilinen "silah ve mühimmat deposu" ele geçirilmesine ilişkin yürütülen soruşturmada 1'i İranlı 25'i Kuveytli 26 kişinin gözaltına alındığını bildirmiş, dava kapsamında gözaltında tutulan sanıkların, haklarında süresiz ihtiyati hapis kararıyla birlikte dosyalarının ceza mahkemesine sevk edildiği ifade edilmişti.

Şüphelilerin 24'ünün "ülke bütünlüğünü zedeleyecek eylemlere katılma, İran ve Hizbullah ile işbirliği yapma, onların yararına çalışma, silah bulundurarak ülke karşıtı eylemler düzenlemek, ruhsatsız silah ve iletişim araçlarının yanında patlayıcı ve mühimmat bulundurma, silah ve mühimmat taşıma ile kullanma amaçlı eğitim almakla" suçlandığı kaydedilmişti.

İran'ın Kuveyt Büyükelçiliği, El-Abdali Hücresi ismiyle yürütülen davaya İran'ın isminin karıştırılmasından rahatsızlık duyduklarını açıklamış, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı ise buna cevap olarak "İran'ın diplomatik temayüllere aykırı olan açıklamasından" duyulan rahatsızlığı ifade etmişti.
Kaynak: AA