Seyitgazi'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Seyitgazi'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü
Seyitgazi Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Vali Güngör Azim Tuna, Seyitgazi Kaymakamı Ertuğrul Avcı, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Seyitgazi İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen İbrahim Yalçın, ilçe kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra törende konuşma yapan Vali Tuna, Eskişehir’in düşman işgalinin kurtuluşunun müjdecisi olan 1 Eylül 1922’nin sadece Seyitgazi için değil, sadece Eskişehir için değil, Millî Mücadele için şerefle yâd edilecek tarihî bir gün olduğuna dikkat çekti.

Kurtuluş Savaşı’na Seyitgazi’den özel bir tabur katıldığını hatırlatan Vali Tuna, “Kurtuluş Savaşı’na özel taburu ile katılan Seyitgazi, ismini aldığı Seyit Battal Gazi’nin torunları olarak ona yaraşır bir vakar ve maneviyatla birçok evladını vatan müdafaası için seve seve feda etmiştir. Kurtuluş Savaşı gibi bir milletin ölüm-kalım savaşında Seyitgazi ve yöresi düşman işgalinin ölümcül çizgisinde yaklaşık 14 ay süreyle yaşamak zorunda kalmıştır. Mal, can güvenliğinin hiç olmadığı bir dönemde manevi ağırlığının onurunu taşıyan Seyitgazi halkı hep bağımsızlıktan ve millî kuvvetlerden yana yer almıştır. Seyit Battal Gazi’nin yüzyıllar önce bu topraklara ektiği manevi değerlerin yeşerdiği topraklardır Seyitgazi. Ve bu iman gücüyle çarpan yürekler; İstiklal Marşı’nda da ifadesini bulduğu gibi bu mukaddes vatan topraklarını -namahrem ellere- terk etmeyeceğini dünya âleme 1 Eylül’de bir kez daha göstermiştir” dedi.

“BU MÜBAREK TOPRAKLAR, HER KARIŞI ŞEHİT KANIYLA SULANMIŞ BİR BABA OCAĞIDIR”

“Bu mübarek topraklar, her karışı şehit kanıyla sulanmış bir baba ocağıdır” diyen Tuna, şöyle devam etti:

“Vatanımız; varlığına göz dikenlere çiğnetilmeyecek, toprak diye basılıp geçilmeyecek ve binlerce kefensiz şehitten miras kalmış, uğruna ölünecek ve dünyalara değişilmeyecek cennetimizdir. Dost düşman herkes şunu çok iyi bilmelidir ki şehitliğin, peygamberlikten sonra en yüce makam olduğuna inanan Türk milletinin istiklal eksenindeki bu kaderi ebediyen değişmeyecektir. Türk milletinin evlatları olarak “şehit oğlu” olmanın verdiği büyük sorumluluğun idrakiyle kalplerimiz aynı imanla çarpmaktadır. Bu onurlu günde, vatan namusunu düşman çizmesine çiğnetmemiş şerefli bir ecdadın evlatları olarak bunu bir kez daha hep birlikte idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesileyle cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onunla gönül birliği eden silah arkadaşlarını, bu cennet vatanın uğruna canlarını feda etmiş aziz şehitlerimizi, gazilerimizi en derin saygı ve hürmetlerimle anıyor; yiğitler yiğidi Battal Gazi’nin siz saygıdeğer torunlarını en kalbi hislerimle selamlıyorum.”

“SEYİTGAZİ TÜRKİYE’NİN HATTA DÜNYANIN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜREL MİRASIDIR”

İlçede bulunan Seyit Battal Gazi Türbesi’nin her dinden, her inançtan ve her yaştan insanı buluşturan bir manevi değer olduğunu dile getiren Kaymakam Avcı ise, tüm Seyitgazililerin kurtuluş gününü kutladı. Kaymakam Avcı, şöyle konuştu:

“Seyit Battal Gazi Külliyesinin ilçelerinde olmasının, ilçe adına önem arz ettiğini söyleyerek, “Bugün Seyitgazi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93’incı yıl dönümünü gurur ve sevinç içerisinde Seyitgazililer olarak kutluyoruz. Bugün aynı zamanda, ilçemizin adının konmasına vesile olan Seyyit Battal Gazi’yi anma etkinliklerini de kutlamaktayız. Seyitgazi 5 bin 500 yıllık tarihi olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeridir. İçinde barındırdığı birçok kültür mirası ile birlikte sadece Eskişehir’in değil, Türkiye’nin hatta dünyanın önemli bir kültürel mirasıdır. Bu sebeple başta ilçe kaymakamı olarak ben ve tüm Seyitgazililer bu değerlerimize sahip çıkmalı ve tanıtılması içinde elimizden gelen tüm çabayı göstermeliyiz. Seyyitgazi öyle bir ilçe ki, Seyyit Battal Gazisi, 90’a yakın taşınmaz kültür varlığı, doğal güzellikleri, bor madeni, Kırka efeleri, Seyitgazi türküleriyle kültürel anlamda birçok değere sahip bir ilçemiz.”

“BÜYÜK ECDADIMIZI MİNNET VE ŞÜKRANLA YÂD ETMEK GAYESİYLE TOPLANDIK”

“Bugün, esenlik dolu günleri yaşayan bizlerin, bu cennet vatanı bize emanet eden ecdadımızı minnet ve şükranla anma günüdür” diyen Başkan Kalın da, “Bu ülkede çok önemli kahramanlık destanı yazılmış; olağanüstü fedakârlık gerektiren bir Kurtuluş savaşı, bir bağımsızlık mücadelesi verilmiştir. Bugün; acılarımızı ve çilemizi yoğuran, bu toprakları bize vatan yapan, bu toprakların gerçek sahipleri, büyük ecdadımızı minnet ve şükranla yâd etmek gayesiyle toplandık” diye konuştu.

İstiklal ve bağımsızlığın uğrunda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunları olduklarını aktaran Kalın, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Türk Milleti olarak; bütün dünyanın adeta yok etmek istediği ve esaret altında tutmak için büyük mücadeleler verdiği güçler karşısında esareti hiçbir zaman kabul etmeyen, istiklal ve bağımsızlığın anlamının ne kadar büyük olduğunu bilen ve bu uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur; istiklale ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören ruh, bugün bağımsız, hür ve istiklalini kazanmış bir ülkede yaşamak imkânını kazandırmıştır.”

Konuşmaların ardından, Kütahya Evliya Çelebi Mehter Takımı kısa bir gösteri sundu. Programın sonunda Vali Tuna, Kaymakam Avcı ve Başkan Kalın törene katılan Seyitgazi halkının kurtuluş gününü kutladı.

Daha sonra tören alanından ayrılan Vali Tuna, Kaymakam Avcı ve Başkan Kalın Seyit Battal Gazi Türbesi’ni ziyaret ederek, şehitler ve gaziler için dua etti.
Kaynak: İHA