İSTESOB Başkanı Yılmaz'dan Esnafa 'Sabır' Çağrısı

İSTANBUL - İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, kentteki esnafa "sabır" çağrısında bulundu.

Aksaray'da İrlandalı turist ile esnaf arasında çıkan kavgayı AA muhabirine değerlendiren Yılmaz, olay nedeniyle çok üzgün olduklarını söyledi.

Yılmaz, İstanbul'un turizm ve kültür başkenti olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Esnafımızın da biraz daha dikkat etmesi, biraz daha olumlu olması lazım. Oradaki yapılan zayiatta şişeler düşmüş, izledim o görüntüleri. Bakkallar Odası Başkanımız dün gitti esnafımızın yanına. Uygun bir zamanda ben de gideceğim. Hem geçmiş olsun demek hem de biraz daha dikkatli olmamız gerektiğini söylemek için. İnsanları ürkütmememiz lazım. Zaten Avrupa, dünya ülkeleri üzerimize gelmeye çalışıyor. Ufak bir şey ama insanları tedirgin ediyor. Hoşgörülü karşılamamız lazım, sonuçta biz Ahi Evran torunlarıyız. Müşterilerimize karşı güler yüzlü ve sabırlı olmamız lazım. Yani elimize, dilimize ve belimize dikkat etmemiz lazım."

- "Toplum olarak çok sabırsız olduk"

Olayı detaylarıyla araştıracaklarını vurgulayan Yılmaz, turistin de ne amaçla geldiğini bilmediklerini aktardı.

Tüm olumsuzluklara rağmen esnafın yine de sabırlı olması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bütün esnafımıza sesleniyorum. İstanbul'daki turistik bölgelerdeki esnafımız, sabırlı olacağız, onlara hizmet edeceğiz. Sabırlı olacağız derken, onların haksız tutumlarına da hiçbir zaman göz yummayacağız. Yasal olarak ne gerekiyorsa yapılacak ama biraz daha hoşgörülü olacağız" diye konuştu.

Yılmaz, toplumun sabırsız hale geldiğini kaydederek, "Eğer esnaf olacaksan sabırlı olacaksın. Sabah besmeleyle iş yerimizi açacağız, akşam siftah yapmamış olsak dahi  'Allah bereket versin'le kapatacağız, sabredeceğiz. Oradaki esnafımıza yönelik, turistlere karşı daha dikkatli olmaları için broşür dağıtacağız. Esnaf olarak üzgünüz. Esnaflığın en güzel tarafı hoşgörülü olmaktır" ifadelerini kullandı.

- Aksaraylı esnaf, olayı anlattı

Aksaraylı esnaf Şenol Palan ise olayın medyaya farklı yansıdığını, alkol satmadığı halde İrlandalı turistin ısrarla alkol istemesinden dolayı kavga çıktığını söyledi.

Olaydan zarar gördüğünü ve şikayetçi olduğunu belirten Palan, yaşananları şöyle anlattı:

"İrlandalı turist şarküteriye gelerek içki almak istedi. İçki satmadığımı söyleyince aramızda kısa süreli tartışma yaşandı. Ayrılan turist daha sonra iki arkadaşıyla şarküteriye geldi. Turistlerden biri su dolabını salladı ve şişeler döküldü. Ben de üç kişiyi görünce 'Ne oluyor?' dedim ve sopayı alarak dışarıya çıktım. Küfretti, sonra kavga başladı."

Palan, olayla ilgili görüntülerin yanlış yansıtıldığını savunarak, "Sanki biz sopayla bekliyormuşuz gibi. Bir müşteri o dolabı falan açsa biz hemen sopayla mı çıkacağız, böyle saçmalık mı olur? Esnaf hiç öyle davranır mı?" ifadelerini kullandı.

İrlandalı turistin yalnız olduğunu söylediğini ancak kamera kayıtlarında üç kişi olduklarının net bir şekilde görüldüğünü anlatan Palan, çevredeki esnafın dayanışma amacıyla olaya müdahil olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA