Burhaniye'de Mehterli Sünnet Geleneği

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, okulların tatil olmasıyla birlikte başlayan sünnetler devam ederken, son yıllarda mehterli sünnetlerde sıklaştı. Mustafa Demir’in oğlu Mustafa Enes Demir için yaptığı sünnet de, Balıkesir’den gelen mehter takımı da gösterileriyle takdir topladı.

Burhaniye'de Mehterli Sünnet Geleneği
Oğlu istediği için mehter getirdiğini anlatan Mustafa Demir, mehtere ve konuklara teşekkür ederken, Mehterbaşı Adem Konuk da, sünnet ve evlenme düğünlerine katıldıklarını söyledi.

Kocacami önünden ata bindirilen Mustafa Enes Demir, mehteran eşliğinde Kavakdibi caddesindeki evlerine giderken, büyük coşku yaşandı. Demir ailesinin evlerinin önünde de çalan mehter takımı ilgi odağı oldu. Mehterbaşı Adem Konuk,” Balıkesir de, 2003 yılında Karesi mehteranını kurduk. Osmanlı, saraylarda ve harpte, mutluluklarında ve coşkulu anlarında mehteranı kullanmışlar. Mehter, o günden bu güne, gelenek olmuş. Bizde, artık sünnet düğünlerine, evlenme düğünlerinde ve bölgedeki tüm etkinliklere katılıyoruz. Tabi burada bölgemiz için bizi mutlu ediyor. Çünkü mehtere teveccühler arttı. Bizde o coşkuyla devam ediyoruz. İnşallah böyle devam eder. İl ile bet Osmanlı’yı anmış oluruz diye düşünüyorum” dedi.

Sünnet çocuğu 6 yaşındaki Mustafa Enes Demir de,” Babam Mehter getirdi. Onun için sünnet oldum. Mehter geldi çok sevindim” diye konuştu.

Oğlu istediği için mehter getirdiğini anlatan Baba Mustafa Demir’de,” Oğlum mehter istemişti. Onun için bu hayalimi gerçekleştirdim. Ve şu andada çok mutluyum. Katılanlara da çok çok teşekkür ediyorum. En büyük ilgi mehter oldu. Mehtere şimdiden çok teşekkür ediyorum. Ellerine kollarına sağlık” dedi.

Kaynak: İHA