'Tarihi Filmlerdeki Kıyafetler İçin Resmi Arşivler Açılsın'

Türk sinema ve dizileri için tarihi kıyafetler tedarik eden tekstilci İsmail Kaptan, film ve dizilerde kullanılan kıyafet motiflerinin dönem dönem ele alınabilmesi ve bu konuda devlet arşivlerinde yer alan Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait, saray tekstil zimmetkarlarına teslim edilmiş olan sandıkların açılması için resmi makamlara başvuru yaptı.

Tekstil sektöründe 29 yıldır hizmet veren Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihi dizilerindeki kıyafet motifleriyle ilgili Anadolu Selçuklu Devleti'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemlerinin ayrı ayrı ele alınması gerektiğini vurguladı.

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı tarihiyle ilgili sinema, tiyatro, dizi ya da defile gibi birçok alanda organizatörlerin taleplerini şirket olarak karşıladıklarını ve bu konuda hiçbir menfaat gözetmeden yardımda bulunduklarını belirten Kaptan, şunları kaydetti:

"Ülkemize ve memleketimize faydalı olacak, ecdadımızı doğru ve edepli tanıtan, iyi temsil eden, güzel işler yapan her kesime bir ücret beklemeden yardımda bulunmaya çalıştık. Kim, bu ülke için kaliteli bir şey yapıyorsa dizi, defile, tiyatro gibi bütün tasarımların içinde olmaya çalıştık. Bazen modacı arkadaşlarla bu konularla ilgili tartıştık, işin kaliteli olması sürecinde de müdahalelerde bulunduk. Son dönemde izleyiciler tarafından beğenilen Diriliş, Yunus Emre, Filinta ve yakında vizyona girecek Kösem Sultan dizilerinin kumaş ve tasarımlarına destek verdik ve bu konuda firma olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Tarihimizi anlatan önemli dizilerdeki kıyafet motifleriyle ilgili resmi arşivlerin açılması konusunda modacı ve tasarımcılardan gelen önerilerin etkili olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebi, piyasada yeterli kaynak olmayışı ve Ar-Ge çalışmalarının yeterli olamamasıdır."

- Tarihi kıyafet motifleri için dilekçe

Kaptan, televizyon ve sinemada vizyona giren tarihi filmlerin çok önemli olduğunu ve kitleler tarafından takip edildiğini belirterek, tarihi film ve dizilerdeki kıyafetlerin, bazen tasarımcılar tarafından iyi tahlil edilemediği için dönemi eksik yansıttığını ve yanlış tercihlerde bulunulduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Valiliğine dilekçeyle başvuru yaptıklarını aktaran Kaptan, modacı ve tasarımcıların Türk tarihi konulu dizi ve filmler için hazırladıkları kıyafetlerle ilgili piyasada yeterli arşiv ve kaynağın bulunmadığını, büyük projelerde yer alan bazı tasarımcıların da kütüphaneler ve internetten ulaştıkları kaynaklarla tasarımlar oluşturduğunu anlattı.

Kaptan, "Modacı arkadaşlarımıza 'Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yüzyılında bu kıyafetler kullanılmış, ikinci yüzyılında şu motiflere yer verilmiş, üçüncü yüzyılda bu desenler sıkça kullanılmış' diye eğitici bir biçimde doğru ders verilirse daha kaliteli eserler ortaya çıkabilir. Osmanlı ve Selçuklu tarihini daha iyi bir şekilde sunabilirler. En azından bu konuyla ilgili çalışmalar yapılacağı zaman elimizde Ar-Ge olmaması durumunu yaşamayız" diye konuştu.

İsmail Kaptan, Topkapı Sarayı'nda ve diğer saraylarda saray tekstil zimmetkarlarına teslim edilmiş Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerine ait ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 6. yüzyılına kadar tüm tekstil arşivlerinin mevcut olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Tekstil malzemelerinin bulunduğu sandıklar belirli zamanlarda açılır, çürüyenler yeniden dokutulur, naftalinlenir sonra sandıklar kapatılır. Bu dönemlere ait ürünleri esaslı bir şekilde anlatan dokuma, motif, nakış, çizim gibi tarihe mührünü basmış mirasımız, bir kongre sarayı ya da bir sarayda en azından bir gün bile olsa sergilenmeli ve fotoğraflanmasına izin verilmelidir."

Son dönemde gösterime giren tarihi filmleri özenle takip ettiğini anlatan Kaptan, kıyafet seçimi konusunda kapsamlı ve seçici araştırmaların giderek daha da arttığına dikkati çekerek, kendi dönemlerinde Batılıların yaptıkları dönemsel tarihi filmlerin şu anda yerli yapımcılar tarafından ele alınmasının mutluluk verici olduğunu ve bu konuyla ilgili çalışmaların daha da artması gerektiğini bildirdi.

- "Bu işin hamallığını yaparım"

Tarihi anlatan doğru projelerle ilgili herhangi bir kıstaslarının olmadığını ifade eden İsmail Kaptan, maddi güçlerinin ve bilgilerinin yettiği kadar ellerinden geleni yapacaklarını, kültürel ve tarihsel anlamda da üzerlerine düşeni memnuniyetle yerine getireceklerini aktardı.

Kaptan, dizi ve organizasyonlarla ilgili modacı ve tasarımcıların daha iyi eğitilmesi, Türk kültür ve tarihinin dünyanın dört bir yanına duyurulması için yapılacak projelerde seve seve yer alacaklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kaptan International Textile olarak hem uzak hem de yakın tarihi anlatan filmlerde heyecan ve zevkle bulunduk. Bu iş, çok özenli ve dikkatli yapılmak zorunda. Çünkü tarihi en reel unsurlarla insanlarımıza sunmak zorundayız. Tarihimizi doğru bir şekilde belgeleyip, dönem dönem tüm ihtişamıyla fotoğraflayıp tasarım ve moda dünyasında bir marka yaratmak mecburiyetindeyiz. Ben, bu işin hamallığını bile yaparım."

Kaynak: AA