'Annesinin Kızı' İsimli Kitaptan Kooperatifçiliğe

Annesinin Kızı isimli çıkarılan kitaptan sonra kadınlar tarafından kurulan ve kadınların yanında olacak Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi, İzmir’in Ödemiş ilçesinde açıldı.

'Annesinin Kızı' İsimli Kitaptan Kooperatifçiliğe
Ödemişli ilçesinde, grafik tasarımcısı Güler Sarıgöl Köymen tarafından ’Annesinin Kızı’ isimli çıkarılan kitaptan sonra oluşturulan Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi’nin açılışı yapıldı. Tüm kadınların yanında olacak derneğin açılışına çok sayıda kişi katıldı.

Ulus Parkındaki kooperatifin açılışının ardından dernek üyeleri de bir tanışma toplantısı düzenledi.

Kooperatif kurucu üyelerinden Özlem Kılıçoğlu, kadınların faydalanacağı, kadınların bir arada olacağı bir proje oluşturmak istediklerini belirtti.

Kılıçoğlu, "Bizler Ödemişli kadınlar yine Ödemişli arkadaşımız Güler Sarıgöl Köymen arkadaşımızın ’Annesinin Kızı’ isimli kitabının devamında yola çıkarak kadınlarımıza yönelik olacak kadınlarımızın faydalanacağı, kadınlarımızın bir arada olacağı bir proje oluşturmak istedik. ’Annesinin Kızı’ isimli kitap Ödemiş’te kadınlarımızı, kadınlarımızın öykülerini, bildiklerini, yöresel yaptıkları yemeklerini, el işlerini, iğne oyalarını, genç Ödemişli kızların hikayelerini, annesinden bir şey öğrenen kız çocuklarının hikayelerini anlatıyor. Bu durumda oluşan projede ve Ödemişli olduğumuz için Ödemiş’te başladı.

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi kuruldu ve 1 aydır resmi bir şekilde faaliyet gösteriyor. Ödemiş’te ya da ülkemizin başka şehirlerinde birçok kadın uzun yıllar çalışmış, çabalamış, didinmiş ama sonunda bir güvenceye ekonomik özgürlüğe sahip olamamış. Bunların yeni dönemde de yaşanmaması için Avukma Üreten Kadın Kooperatifimiz kadınlarımızın yanında olacak kadınlarımız ile iç içe el ele olarak kadınlarımızın ürettiklerini değer kazandıracak" dedi.

KOOPERATİFİN MİMARI KÖYMEN: "GELECEK NESİLLERE DEVREDECEK BİR KİTAP"

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi Başkanı Güler Sarıgöl Köymen ise, konuşmalarında şu açıklamalarda bulundu:

"Annesinin Kızı isimli kitabımda, Ödemiş’te yaşayan anne kız hikayesi, kaybetmekte olduğumuz tarifler, lezzetlerimize dair öyküler, hiç tadılmayan ürünler gibi konuları gelecek nesillere devredecek bir kitap. Dediğimiz gibi burada bu değerlerimiz unutulma aşamasına gelmiş durumda. Kadınlarımız da uzun zaman çalışmış çabalamış ancak bir güvenceye sahip olamamış. Onun için bu kitabımızın devamında sosyal içeriği de olan projemiz Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifimizi kurduk. Bu kooperatifimiz sadece Ödemiş’te değil küçükmenderes havzası ilçelerinde de olabilecek. Ödemiş’te mevcutta olan Ödemiş Kadın Kooperatifi ile de birlikte çalışacağımıza inanıyorum. Kadınlarımızın yaptığı yöresel özel yemekler, bilinmeyen tarifler, iğne oyaları, el işleri gibi birçok ürünler kooperatifimiz üzerinde pazarlanacak."
Kaynak: İHA