Arjantin'de Yahudiler Hükümete Tepkili

Arjantin'de Yahudiler, başkent Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) düzenlenen ülke tarihinin en kanlı terör saldırısına yönelik soruşturmanın İran'la birlikte yürütülmesi planına karşı çıkıyor.

Ülkedeki Yahudi toplumu liderleri, saldırının sorumluları olarak uzun süre suçlanan İranlı yetkililer konusunda adaletin yerini bulmasını talep ediyor.

Saldırının 21. yıl dönümünden bir gün önce, hayatını kaybedenlerin yakınlarınca düzenlenen anma töreninde konuşan Yahudi Cemaatleri Federasyonu Başkanı Ariel Cohen, İranla yapılan anlaşmaya tepki göstererek, "Hükümetten cesur bir tavır takınmasını ve taleplerini artırmasını istiyoruz. Böylece bir gün suçlanan İranlı yetkililer adaletle yüzleşecektir" dedi.

AMIA'ya 18 Temmuz 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş ancak sorumlular ortaya çıkarılamamıştı.

Tahran yönetimi ise saldırının gerçekleştiği dönemde İranlı yetkililerin görevlerini kötüye kullandığına yönelik iddiaları reddediyor.

Arjantin hükümeti 2013 yılında İranla bir anlaşma imzalayarak ortak bir çalışmayla saldırıyı aydınlatmak istemiş ancak ülkedeki Yahudi gruplar, Tahran'ın sorumluları teslim etmekte başarısız olduğunu iddia ederek anlaşmayı eleştirmişti.

İki ülke arasında ortaklaşa kurulan 'hakikat komisyonu', iki Arjantin mahkemesinin, komisyonun anayasaya aykırı olduğu kararını vermesi nedeniyle uygulanamamıştı ancak komisyona yönelik incelemeler devam ediyor.

Kaynak: AA