Dursun Özbek Yetki İstedi

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, mali kongrede genel kurul üyelerinden bazı projeleri için tam yetki istedi. Özbek, yetki istediği alanları ise konuşmasında sıraladı. Özellikle Riva arazisi konusunda önemli açıklamalar yapıldı.

Dursun Özbek Yetki İstedi
Galatasaray’da mali olağan genel kurul kongresi sarı-kırmızılı başkan Dursun Özbek’in konuşmasıyla devam ediyor. TT Arena’da düzenlenen kongrede öne çıkan satır başları şöyle:

“Galatasaray’da son 1,5 aylık dönemde borçlanmasının yanında çok efektif biçimde operasyonel masraflarını karşılamış ve kullandığı kredilerin tamamını borç ödemeye yönlendirdikten sonra geride kalan operasyonel işlevlere harcanmıştır. Galatasaray’ın 220 milyon Euro borcu var. Kasamızda da 14,5 milyon Euro var. Galatasaray’ın borçlanmasına yönelik geçmişte yapılan finansman temliklerinden kurtulmak istiyorum. Bunun için de gayrimenkullere ihtiyacımız var. Bugün herkesten bu sorunları çözmek adına yetki istiyorum. Riva arazisini satın alalı 40 yıl olmuş. Bir efsane şeklinde “Riva var, Riva var” diyoruz. Alınmış rafa kaldırılmış. Ben diyorum ki Riva’yı faaliyete geçirelim.”

“KASAMIZDA DA ŞU ANDA 14,5 MİLYON EURO VAR”

Başkan Dursun Özbek, mali kongreye neden gittikleri hakkında bilgi vererek sözlerine başladı.

Özbek, “Mayıs’ta yaptığımız seçimler esnasında ben Galatasaray’ı eğer yönetmek için seçilirsem her şartta gene kurulun her konuda onayına gideceğim demiştim. Yaklaşık 9 aya kadar yönetimle görevdeydim. Galatasaray’ın mali açıdan sıkıntısı yok. Çünkü Galatasaray’ın mevcutlarını finansal dinamiklerine iyice vakıf olmuştum. Bu sıkıntıları ortadan kaldıracak imkanlar var elimizde. Galatasaray son 1,5 aylık dönemde borçlanmasının yanında çok efektif biçimde operasyonel masraflarını karşılamış ve kullandığı kredilerin tamamını borç katmaya yönlendirdikten sonra geride kalan operasyonel işlevlere de harcanmıştır. Kasamızda da şu anda 14,5 milyon Euro var” dedi.



“GAYRİMENKUL İPOTEK EDİLMİŞ”

“Geçmişten bugüne kadar gelen kredi borçlarımız var” diyerek bir hatırlatma ile sözlerine devam eden Özbek, “Borç stoku oldukça yüksek bankalara finans kuruluşlarına. Borçlanma kısmen daha önceki dönemde de olduğu gibi borç yapılandırması sebebiyle bir borç stoku olmuş. Borçlanmanın oranı da buna göre değişiyor. Borçlanıldığı dönemde döviz bazında yüksek irtifa söz konusuydu. O zamanki yönetim yüksek kurlarla borçlanmış. Şimdi 10 lira borçlanmamız karşısında bir finans kuruluşuna 2,5 misli temlik verilmiş ve 1,5 milyon cinsinde de gayrimenkul ipotek edilmiş. Bizim yönetimimizin operasyonlarına devam etmesi için bu temliklerin kasasına girmesi gerekiyor ki işlerini yolunda sürdürebilirsin” ifadelerini kullandı.

“YETKİ İSTİYORUM”

Dursun Özbek, açıklamalarının devamında geçmiş yönetimin kredi ve finansal faaliyetleri hakkında şöyle konuştu:

“Şimdi bugünün koşullarında yönetimi eleştirmek istemiyorum o şartlarda paraya ihtiyaç vardı bir şey diyemem. Ama bugünün şartları farklı. Genel kurula günün koşullarına uyarlama yetkisi verin diyorum. Borçlanma ile ilgili bir paragraf var. Bunun muhtelif çeşitleri yasal finansman sağlama usulleri var. 4.2 maddesi özerk bir madde. Riva’daki arazinizin proje çalışması yapılırken, imar yasasının gereği olarak ruhsata bağlı istenilen zaman içerisnde bazı usuller gündeme gelir. Geçmişte il özel idaresine mevcut arazinin içinde 8,5 dönümlük bir kısım okul yapmak için anlaşılmış. Bu kamuya terk edilmesi beklenen arsanın projesinin gerçekleşmemesi sebebiyle bizim kontrolümüzde kalması için de yetki istiyorum.”

RİVA ARAZİSİ

Riva arazisini satın alalı 40 yıl olmuş” diyerek sözlerine başlayan başkan Özbek, “Bir efsane şeklinde ‘Riva var, Riva var’ diyoruz. Alınmış rafa kaldırılmış. Ben diyorum ki Riva’yı faaliyete geçirelim. Riva’nın proje çalışmasını çok değerli ve geçmişteki yönetimler hazırlamış. Ruhsatını da almış. Ben onlara teşekkür ediyorum. Bu hazırlıklardan sonra 6 yıl gibi bir zaman geçmiş. Bu projeleri yapalım, bize yetki verin biz de bunları yapalım. Bunun finansal gelirlerini de kaynak olarak sunalım. Elimizdeki ruhsata bağlanmış proje var ama ruhsatı da bilahare iptal olmuş. Bu ruhsatları çıkaralım tekrar hatta daha çok metrekare alabilir miyiz onlara bakalım. Orada imar yasasının tek izni olan durum konuttur. Hem anıtlar kurulu hem de belediyeler bunun miks yani karışım bir yapı yapmanızı engellemiş sadece konut vermiş. Ama biz bunu da zorlayalım. Riva’nın en iyi şekilde değerlendirilmesine gerek var. Bunun için de bugünden hayata geçmesi için aynı zamanda da bu değişim için bu yetkiyi de talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

"FAİZ ÖDÜYORUZ"

Senede yaklaşık 40 milyon dolar faiz ödediklerini dile getirerek konuşmasının son bölümüne başlayan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “Bu 40 milyon yazık günah. Diyorum ki biz bu şekildeki değerlerimizi mali dinamiklerimizi kullanarak yapılandıralım. Faiz yükünü azaltmaya çalışalım. Eğer bunu yapmazsak spordaki mali fair-play uygulaması Türkiye sınırları dışına çıkmamıza engel olacaktır. Herkes bununla karşı karşıya. Bizim bu tuzağa düşmememiz lazım. Kendi finans değerlerimizi faaliyete geçirilip borçlarımızı bitirmemiz lazım. 3 yılda 45 milyon zarar etme lüksümüz var. Ama bizim zarar etmememiz gerekir. Çalışmamızın pozitif yönde olması için elimizde tozlanmış ne kadar gayrimenkul varsa onların bize fayda getirmesini sağlama gereği var. Bunları satarak değil projelerle değerlendirmek gerekir. Ben borç yüklerimizden kurtulmak ve kulübümüzü kalkındırmak için sizden yetki istiyorum” dedi.

Galatasaray Olağan Mali Genel Kurulu başkan Dursun Özbek’in konuşmasının sonlanmasıyla birlikte, üyelerin açıklamalarıyla devam ediyor.

Kaynak: İHA