Yemen'deki Şiddet Olayları

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'in Hudeyde ve Hacce vilayetlerinde düzenlediği hava saldırılarında 60 sivilin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Husilerin denetimindeki Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, koalisyon güçlerinin El-Hudeyde'ye bağlı Zebid kentindeki bir halk pazarını hedef alan hava saldırısında ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü, 50'den fazla kişi yaralandı.

Pazar bölgesi ve çevre binalarda ağır hasar meydana geldiği, yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi.

Öte yandan Hacce'ye bağlı Abs ilçesine yönelik hava saldırısında ise 40 kişinin yaşamını yitirdiği, aralarında kadın ve çocukların olduğu 50'den fazla kişinin yaralandığı kaydedildi.

Yerel kaynaklara dayandırılan haberde, "Suudi saldırısında", Abs Hapishanesi ve yerleşim alanlarının hedef alındığı belirtildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, havadan, Husilerin ise karadan düzenlediği saldırıların iki gündür arttığı belirtiliyor. Saldırılarda gözlemlenen artış, iki tarafın da ateşkesten önce daha fazla bölgeyi kontrol altına almak istediği şeklinde yorumlanıyor.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA