İşçiler 10 Gündür Fabrikada Yatıp Kalkıyor

Ankara’nın Kazan ilçesinde çelik hasır üretimi yapan bir fabrikada maaşlarını alamadıklarını iddia eden işçiler, fabrikada yatıp kalkmaya başladı.

İşçiler 10 Gündür Fabrikada Yatıp Kalkıyor

Kazan ilçesindeki çelik hasır üretimi yapan bir fabrika sahibi, işçilerin iddiasına göre iflas etti. Maaşlarının ödenmediğini öne süren işçiler, 10 gündür fabrikada kalıyor. Fabrikada çalışan 32 işçiden biri olan Mevlüt Alpay, perşembe günü fabrikanın sahibi tarafından kendilerine cuma günü izinli olduklarının söylendiğini belirterek, “Cuma günü başka bir fabrikadan makineleri almak için fabrikaya geldikleri haberini aldık. Hemen hepimiz fabrikaya geldik ve makineleri sökmelerine izin vermedik. Alacağı varmış, buna karşılık makineleri alacaklarını söylediler. Patronumuz geldi ve kendisinin bittiğini ancak bu makineleri satarak bizim paralarımızı ödeyebileceğini söyledi.

Makineleri almaya polislerle geldiler, biz yine direndik. Makineler onun satabilir ama önce bizim hakkımızı versin. Son olarak avukat aracılığıyla geri kalan alacaklarımız baki kalmak şartıyla tazminatımızın yarısını vereceklerini söylediler. Eğer böyle olursa kabul edebileceğimizi söyledik. Şu an için bir geri dönüş olmadı” dedi

Makinelerin kaçırılma ihtimaline karşı fabrikada yatıp kalkan işçiler, korku içinde yaşadıklarını söylediler. Yerde kartonların üzerinde uyuduklarını ve aileleriyle sadece telefonda görüşebildiklerini belirten işçiler, yetkililerden yardım istedi. Direnişin başladığı ilk günde fabrikaya iki kişinin geldiğini ve zor kullanarak fabrikadan makineleri almaya çalıştıklarını iddia eden ustabaşı Recep Güntutmaz, “İlk gün biz makineleri vermek istemeyince iki kişi kaldı. Gelen kişiler arabadan inip ‘Benim mallarımı niye vermiyorsunuz? Benim 150 milyar alacağım var’ dedi.

Sonra da lafı çevirip, ‘Benim mallarımı nasıl satarmış?’ dedi.

Yanına da bizden bir kişiyi alarak, idari binaya çıktılar. İçeride bizim arkadaşımızı rehin aldılar. Arkadaşımızın kulağına silahın dipçiğiyle vurunca arkadaşımızı yaralamış. Sonra içeriye 4-5 arkadaşımızı daha götürdüler. İçeriden silah sesleri de gelince arkadaşımızı vurduklarını düşünüp polise haber verdik. Polisin geldiğini kapıdaki arkadaşları yukarıdakilere söyleyince silahı saklamışlar. Polis içeri giremeyince silahı bulamadılar. Konu ile ilgili şikayetimizi de adliyeye sunduk. Biz korkuyoruz, bizim can güvenliğimiz yok. Bu ne demek oluyor? Gözdağı mı vermek istiyorlar?” diye konuştu

“PSİKOLOJİMİZ BOZULDU, SEKİZLE İKİYİ TOPLAYAMAZ HALE GELDİK”
11 gündür direnişi sürdürdüklerini kaydeden işçi Levent Temelli ise, şunları söyledi:
“Arkadaşlar arasında cebimizden ne toplarsak onu yiyip içiyoruz. Bazen kahvaltıyı, bazen öğle yemeğini es geçiyoruz. Ama birlik beraberliğimiz tam. Buradaki insanlar maddi olarak 1 yıl, manevi olarak 3-4 yıl geriye gitti. Psikolojimiz de bozuldu. Sekizle ikiyi toplayamaz hale geldik. Evdekilerle telefonla görüşüyoruz. Telefonda ailemizin sesini duyunca ağlayıp telefonu kapatıyoruz. Ailemizi özledik, 10 gündür eve gidemiyoruz. Biz burada bir mezarda 32 kişi yaşıyoruz.”
Kaynak: İHA