'Sebahat Usta'Ya Kosgeb Desteği

Tekirdağ'da, 15 yıldır oto lastik tamirciliği yapan Sebahat Paksoy, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı destekle kendi işini kurdu.

Çorlu ilçesinde yaşayan Paksoy, çocukları büyümeye başlayınca, aile olarak daha çok paraya ihtiyaç duydukları için çalışmaya başladı.

Uzun yıllar eşinin iş yerinde otomobil lastiği tamir eden Paksoy, KOSGEB'ten aldığı destekle iş yeri açtı.
Paksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev ekonomisine katkıda bulunmak için eşine yardım etmeye başladığını söyledi.

Çalışmaya başlayınca işten zevk aldığını belirten Paksoy, bir süre sonra KOSGEB'ten aldığı destekle kendi iş yerini açtığını ifade etti.

Özellikle kadın müşterilerin sanayide kendisini görünce daha rahat hissettiklerini vurgulayan Paksoy, "İş yerimde, ikisi stajyer olmak üzere 6 kişi çalışıyor. Bayan bir lastik tamircisi gelip çalışmak istediği takdirde onu da yanıma alıp memnuniyetle çalıştırabilirim" dedi.

Erkek müşterilerin kendisini gördüğünde önce şaşırdığını ifade eden Paksoy, şunları anlattı:
"Erkek müşterilerim, ilk başlarda karşılarında beni görünce büyük şaşkınlık yaşıyorlardı ancak daha sonra bu duruma alıştılar. Çok nazik davranıyorlar. Erkek müşterilerimle biraz da yapılan işi bildiklerinden dolayı sorun yaşamıyorum. Bayan sürücüler biraz nazlı oluyor. İşimi, oldukça titiz yaptığımdan dolayı müşterilerim memnun kalıyor."
Paksoy, kadınların evde oturmak yerine girişimci olup çalışması gerektiğini belirterek, hedefinin sektörde büyümek olduğunu vurguladı.
- "Bölgedeki kadın girişimci sayısı ülke ortalamasının iki katı"
KOSGEB Tekirdağ Hizmet Müdürü Tolga Erkan da bölgedeki kadın girişimci sayısının ülke ortalamasının iki katı olduğunu söyledi.

Trakya Bölgesi'ndeki kadınların çok çalışkan olduğunu belirten Erkan, "Bölgedeki kadın girişimci sayısı yüzde 50 civarında. Türkiye'deki kadın girişimci oranı yüzde 25'lerde seyrediyor. Tekirdağ'da, bu oranın iki kat fazla olmasını bayanların çalışkanlığına, girişimci olmasına ve ekonomik özgürlüklerine düşkünlüğüne bağlıyoruz" diye konuştu.

Erkan, KOSGEB olarak geçen yıl 98 girişimciye 1 milyon TL'nin üzerinde destek verdiklerini ve bunların yüzde 47'sinin kadın olduğunu vurguladı.
Kadın girişimcilerin, genelde butik pastane, ticaret hizmetleri, tekstil alanında işletme açtığını ifade eden Erkan, Sebahat Paksoy'un durumunun spesifik, kendi içerisinde örnek bir durum olduğunu kaydetti.


Kaynak: AA