İspanya'da Kürtaj Karşıtı Gösteri

İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanan binlerce kişi kürtaj karşıtı gösteri düzenledi.

İktidardaki Halk Partisi'nin (PP), seçim öncesinde vadettiği kürtaja kısıtlamalar getiren yasal düzenlemeden vazgeçmesine Katolik Kilisesi'nin ve muhafazakar derneklerin tepkisinin sürdüğü ülkede, yaklaşık 40 derneğin oluşturduğu "Her Hayat Önemli" platformu, başkent Madrid'de büyük bir gösteri düzenledi.

"Aile Formu" adlı derneğin başkanı Benigno Blanco, basına yaptığı açıklamada, "Kürtaj bir sosyal dramdır ve buna alışamayız. İspanya'nın kürtajla ilgili yaratılan sessizlik duvarına dönüşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Katolik Aileler ve Babalar Konfederasyonu Başkanı Luis Carbonel de "Kürtaj asla bir hak olamaz. İktidar halkı kandırıyor" şeklinde konuştu.

"Her hayat önemlidir" sloganlarının atıldığı gösteriye katılan İspanyollar ise AA muhabirine yaptıkları değerlendirmede, mayıs ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde iktidar partisi üzerinde baskı kurmaya çalıştıklarını dile getirdi. Birçok gösterici, kürtaj yasasının değişmemesi halinde PP'nin yerel seçimlerde çok oy kaybedeceğini söyledi.

Gösteri sonunda İspanya'da yılda yaklaşık 100 bin kişinin kürtaj yaptırmasını protesto etmek için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
İspanya'da 2010 yılında dönemin sosyalist iktidarı tarafından çıkartılan ve halen yürürlükte olan kürtaj yasası gereği hamileliğin 14'üncü haftasına kadar, ciddi hastalıklarda ise 22'inci haftaya kadar kürtaja izin veriliyor. Yasa, ailesinden izin almadan ancak haber vererek 16 yaşına kadar bir kızın kürtaj yaptırmasına da olanak sağlıyor.
2011 yılındaki genel seçimler öncesinde mevcut yasayı kaldırıp kürtaja tekrar kısıtlamalar getireceğini vadeden PP, seçimleri kazanıp iktidara geldikten sonra kürtajla ilgili bir yasa tasarısı hazırlamış ancak hiçbir siyasi partinin destek vermemesi ve gelen sosyal tepkilerden dolayı 2014 yılında bu tasarıyı geri çekmişti. Yasa tasarısının mimarı olan Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon da bu yüzden istifa etmişti.
Yıl sonunda genel seçimlere gidilecek İspanya'da iktidar partisi kürtaj yasasında yeni bir değişiklik üzerinde çalışırken en azından 16-17 yaşındaki kızların ailelerinden izinsiz kürtaj yapmalarını engellemek istiyor.
Kaynak: AA