Tohum Çalıştayı İzmir'de Başladı

Köy enstitülerinin kuruluşunun 75. yıl dönümü ve Hasan Ali Yücel’in aramızdan ayrılışının 53. yılı anısına düzenlenen Tohum Çalıştayı, İzmir’in Seferihisar ilçesinde yoğun katılımla başladı.

Tohum Çalıştayı İzmir'de Başladı

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Mandolin Topluluğu'nun mini konseriyle başlayan Tohum Çalıştayı'nda, 'Seçimlere Giderken Türkiye’de Eğitim, Bilim, Kültür ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri' adlı oturumlar gerçekleşecek.

Tohum Çalıştayı'nın ev sahipliğini yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün Türk aydınlanmasının öncüleriyle beraber olacağız. Onları dinleyeceğimiz için çok heyecanlıyım. Bugün çok şey konuşulacak ama tarım politikasıyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Türkiye’de inanılmaz kaotik bir gündem yaşıyoruz. Toz, toprak, sis, bulut içerisinde ortalık. İç güvenlik yasası için inanılmaz işler yaşanıyor. Umudun çok azaldığı, korkunun büyüdüğü günlerden geçiyoruz. Bütün bu gündem içerisinde gözden kaçırdığımız çok temel bir şey var. 12 bin yıl boyunca dünyanın tahıl ambarı olmuş bu topraklarda tarımı bitirmeye çalışıyorlar. İki temel tercihleri var. Biz dışa bağımlı olmak zorundayız tarımda diyorlar. Onun için gübreyi, samanı ithal eder hale geldik. İkincisi, bu tarım denilen şey endüstriyel boyutta yapılmalı diyorlar. Öyle köylünün, çiftçinin yapacağı iş değil. Bu nedenle bir gecede 16 bin köyü kapatıverdiler. 16 bin köyün kapatılması demek, bu insanların kentte işsiz ordusuna katılması, potansiyel gecekondu nüfusuna dahil olması, köylünün toprağıyla kentlinin sofrasının kopması demek. İstiyorlar ki sadece büyük şirketler tarım yapsın. 12 bin yıl boyunca tarımın insanlığın gündemine oturduğu bu topraklarda tohumun da dışa bağımlı olmasının yollarını arıyorlar. 5553 sayılı yasa da tohumun dışa bağımlığının önünü açıyor. Türkiye’nin geleceği geçmişinde saklı. Türkiye’nin geleceğinde köy enstitülerini, tarımı ve eğitimi bambaşka bir şekilde inşa etmek mümkün. Çünkü köy enstitüleri eğitimle üretimi olağanüstü bir şekilde birleştiren bu topraklarda üretim yapan insanları zenginleştiren, donatan eğitim kurumlarıydı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’ne ve Kemal Hocama çok Türkiye’ye tekrar bu gündemi yeniden hatırlattıkları için çok teşekkür ediyorum. Son olarak doğanın şu garip cilvesini hatırlatmak istiyorum. Bugün Hasan Ali Yücel’in ölüm yıl dönümü ama Deniz Gezmiş’in de doğum günü. Her ikisini de saygıyla, sevgiyle anıyorum” dedi.

Kaynak: İHA