Filipinler'de Operasyon

Filipinler'de geçen ay çok sayıda polisin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların sorumlusu olarak gösterilen Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'na (BİÖS) karşı operasyon başlatıldığı bildirildi.

Ordu sözcüsü Yüzbaşı Calvin Macatangay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7. Piyade Taburu'nun Kuzey Cotabato'ya bağlı Pikit'te BİÖS'e karşı operasyon başlattığını, ocak ayında Mindanao adasındaki Maguindanao'da polisle çatışan BİÖS üyelerinin safında yer alan Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) de şu anda yürütülen operasyonun koordinasyonunda orduya yardım ettiğini açıkladı.

Macatangay, kendisini BİÖS'ün lideri ilan eden Ebu Misri Mama'nın gündeme getirdiği sivillerin yaşadığı bölgeye top atışı düzenlendiği yönündeki iddiayı ise reddetti.
Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında 25 Ocak'ta MİKC idaresindeki Maguindanao'ya, iki terör zanlısının yakalanması için düzenlenen operasyonun ardından çıkan çatışmada Özel Hareket Güçleri mensubu 44 komando hayatını kaybetmişti.
Maguindanao'deki çatışmaya, geçen yıl mart ayında hükümetle barış anlaşması imzalayan MİKC üyelerinin de dahil olduğu belirtilmişti. MİKC'nin üst düzey yetkilisi Muhager İkbal, hem MİKC hem de BİÖS güçlerinin dahil olduğu çatışmanın, polisle MİKC arasındaki koordinasyon eksikliğinden çıktığını savunmuştu.
Özel Harekat Güçleri'nin barış anlaşmasında şart koşulmasına rağmen operasyonu MİKC'ye bilgi vermeden düzenlediği kaydedilmişti. Operasyonun Cemaat-i İslami'nin üst düzey isimlerinden biri olarak gösterilen, Ebu Seyyaf örgütü ile bağlantılı Zülkifli bin Hir ve Cemaat-i İslami üyesi olduğu belirlenen bomba yapım uzmanı Basit Osman'ın yakalanması için düzenlediği açıklanmıştı.
Olaydan sonra Filipinler'in güneyinde barışa yönelik adımlar ve "Bangsamoro Temel Yasası" konusundaki görüşmeler askıya alınmıştı.
Kuruculuğunu Umbra Kato'nun yaptığı BİÖS, 2008 yılında Mindanao'da saldırılar düzenlemeye başladı.

BİÖS, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayan MİKC'den ayrı hareket ediyor ve barış sürecini baltalamayı amaçlıyor.
Kaynak: AA