Verem Eğitimi Ve Propaganda Haftası

Tüberküloz İl Koordinatörü Bozdağ: "Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 67 oranında azalmaktadır. 2014 yılında verem savaş dispanserleri kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı Türkiye genelinde 13 bin 378 olarak belirlenmiştir"

Kayseri Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Aliye Bozdağ, "Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. 2014 yılında verem savaş dispanserleri kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı Türkiye genelinde 13 bin 378 olarak belirlenmiştir" dedi.

Bozdağ, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında Hacılar ilçesinde Keklik Tepesi'nde belediyeye ait kültür evindeki toplantıda yaptığı konuşmada, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'nın 1947 yılında kutlanmaya başlandığını ve veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesinin amaçlandığını söyledi.

Tüberkülozun halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"Dünyanın bütün uluslarında insanlarda zengin-fakir, genç-yaşlı herkeste hastalık görülebiliyor. Tüberküloz enfeksiyon hastalıklarında ikinci en önemli ölüm nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ’Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’na göre 2014 yılında 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu hesaplanmıştır. Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. 2014 yılında verem savaş dispanserleri kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı Türkiye genelinde 13 bin 378 olarak belirlenmiştir. Kayseri'de ise 2014 yılındaki vaka sayımız 132’dir. Yine 2014’te olgu hızı Türkiye genelinde binde 10’dur. Yani Kayseri Türkiye ortalamasının altındadır. Ülkemizde Tüberküloz olgu hızı binde 20’nin altında ve son 5 yılda düşme trendinde olduğundan DSÖ kriterlerine göre eliminasyon fazına girilmiş durumdadır. Bu ülkemizde veremle yapılan savaşın başarısını göstermektedir."

Veremle savaşın dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devam ettiğini belirten Bozdağ, tüberkülozun kontrolü için çabalarını zayıflatan ülkelerde hastalığın artış gösterdiğinin belirlendiğini o nedenle mücadele konusunda hassas olunması gerektiğini vurguladı.

Bozdağ, veremin öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi klinik bulgularla ortaya çıktığını vurguladı.

Programa Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Halk Sağlığı İl Müdürü Yunus Karadağ ve Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici de katıldı.

Programın ardından davetliler Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı'da kayak yaptı.
Kaynak: AA