Çapraz Böbrek Nakliyle Sağlıklarına Kavuştular

İSTANBUL - Böbrek hastaları Eylem Demirkol ve Meltem İkiz, eşlerinin çapraz nakli kabul etmesiyle sağlıklarına kavuştu.

Medical Park Hastaneler Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, 13 yıldır kadavradan böbrek bekleyen ve yıllardır diyalizle yaşayan Meltem İkiz, böbrek yetmezliğiyle yeni tanışan Eylem Demirkol'un eşi Umut Demirkol'dan nakledilen böbrekle yeniden yaşama tutundu.

Eşine uyumsuzluk nedeniyle böbreğini veremeyen Ahmet İkiz'in böbreği de eşini hayata döndüren Umut Demirkol'un eşi Eylem Demirkol'e nakledildi.

Grubun organ nakil merkezinde gerçekleştirilen ameliyatların ardından İkiz ve Demirkol, sağlıklarına kavuştu.

Hatay'ın Antakya ilçesinde yaşayan 29 yaşındaki ev hanımı Eylem Demirkol, kendisine yaklaşık 1,5 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu belirterek, "Annem ve babam akraba evliliği yapmış. Babam, annemin halasının oğlu. Ancak akraba evliliği ne yazık ki böbrek hastalığıma sebep oldu. Aslında böbrekle ilgili bir sıkıntım yoktu. İdrarım bile gayet normaldi. Ama bir gün ayaklarımda ağrı hissedince fizik tedaviye gittim. Fizik tedavide kan tahlili yapıldı ve rahatsızlığımın böbreğimden kaynaklandığı tespit edildi" ifadelerini kullandı.

İçel'den nakil olmak için organ nakli merkezine başvurduklarını söyleyen 36 yaşındaki ev hanımı Meltem İkiz ise böbrek hastası olduğunu 14 yıl önce öğrendiğini aktardı. İkiz, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"13,5 yıl diyalize girdim. En zoru da sürekli bir yere bağlı kalmaktı. 4 saatlik bir zaman diliminde haftada 3 kere diyalize giriyordum. Diyalizden geldikten sonra çok yorgun oluyordum ve hala memlekete gidince diyalize gireceğim gibi hissediyorum. Uyumlu verici bulamadığım için kadavradan nakil olmayı bekliyordum. Yaklaşık 13 yıl listeden kadavra gelmesini bekledim. Umutlarımızın tükendiği noktada buraya başvurduk. Tahlil ve işlemleri yaptırdıktan yaklaşık 1 ay sonra hastaneye çağrıldık. Nakil için hazırlandık. Nakilin ardından ailemize yeni iki ferdin daha katıldığını hissettik. Bu, gerçekten çok farklı bir duygu. Anlatmak çok zor."

- "Artık akraba olduk"

Bekçilik yapan 34 yaşındaki Umut Demirkol, eşinin hastalığını öğrendiğinde neler yaşadığını şu sözlerle dile getirdi:

"Eşimin hastalığını öğrendiğimde ne hissedeceğimi bilemedim. İlk aklıma gelen 'Bunu nasıl çözebilirim' oldu. Sürekli çözümler ürettim. Böbreğimi vermek istedim ama olmadı. Ancak çapraz nakil olabileceğimiz söylendi. Şükürler olsun nasibimizde İkiz ailesi varmış. Onların 13 yıldır süren mücadelelerinin ilacı da bizdeymiş. Eşime ben can katamadım ama en azından buna vesile oldum."

Meltem İkiz'in eşi 33 yaşındaki fotoğrafçı Ahmet İkiz, evlendiklerinde eşinin böbrek hastası olduğunu ve diyaliz nedeniyle çocuk sahibi olmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz, her şeyi göze alarak evlendik. Günah diye organ bağışında bulunmuyorlar ama birine hayat verebilmek dünyadaki en güzel şey. Hayatta hiçbir şey imkansız değildir. Biz normal nakil olamadık ama çapraz nakille yeniden hayatımıza döndük. Artık biz bir akraba olduk ve sürekli görüşeceğiz. Aramızda bir kan bağı var."

- "Çapraz nakille pek çok kişi sağlığına kavuşuyor"

Grubun Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, çapraz nakille birçok böbrek hastasının sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Organ naklinde uygun vericileri olan hastaların şanslı olduğunu vurgulayan Demirbaş, "Çapraz nakilde; kan grupları kendi hastalarına uymayan hastalar, aynı şekildeki diğer hastalarla organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabilirler. Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama, yapılan ameliyatların başarısıdır. Bu hastalarımız da başarılı geçen organ nakli ameliyatlarından sonra sağlıklarına kavuştular" bilgisini verdi.

Kaynak: AA