Türk Sineması Tarihi Ve Toplumsal Gelişimi Üzerine Bilimsel Proje

Türk sinemasının tarihi yolculuğu, beyazperdeye yansıması ve toplumsal tekamülünü ortaya koyabilmek amacıyla, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında çalışma başlatıldığı bildirildi

AFYONKARAHİSAR - Türk sinemasının tarihi yolculuğu, tarihin beyazperdeye yansıması ve toplumsal tekamülünü ortaya koyabilmek amacıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında bir çalışma başlatıldığı bildirildi.

"Türk Sinemasının Tarihi ve Toplumsal Gelişimi" başlıklı Bilimsel Araştırma Projesinin yürütücüsü Doç. Dr. Turan Akkoyun, yaptığı yazılı açıklamada, tarihçilik yönünden yaklaşılacak konunun, teknik, edebiyat, sosyoloji, psikoloji, felsefe, kültür, medeniyet, moda-tasarım gibi disiplin ve sektörler açısından ele alınacağını belirtti.

Prof. Dr. Zeki Velidi Togan ve Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu'nun ortaya koyduğu tarih bilimi metodunun, projenin esası olacağını kaydeden Akkoyun, "Proje, geneli ele almayı amaçlamış olmasına karşılık, Afyonkarahisar'ın sinema ile bağlantısını da ortaya koyacak. Bu anlamda Mevleviliğin önemli merkezlerinden olan şehrimiz, Mevleviliğe dair filmlere, etkinliklere, faaliyetlere katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Böyle bir projenin milli mücadele zaferinin düğüm noktası olan Kocatepe, Afyonkarahisar, Sinanpaşa ve Dumlupınar sahasında sinema eserlerinin çekilmesi konusunda hakkında dikkati çekeceğini vurgulayan Akkoyun, Cumhuriyetin, milli egemenliğe dayalı yeni Türk devletinin kurulduğu toprakların perdeye yansıtılmasının bir gecikmeyi ortadan kaldırılacağını bildirdi.
Kaynak: AA