Edirne 'Şiir Seven' Valisini Uğurlamaya Hazırlanıyor

Obeziteye karşı başlattığı kampanyalar ve konuşmalarını süslediği şiirlerle tanınan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yaş haddi nedeniyle ay sonunda emekliye ayrılıyor.

Bürokrasi dilini şiirlerle süslediği için "Şiir seven Vali" olarak da anılan Şahin'in görev süresi bu ay doluyor.

Düzce'de 1950 yılında doğan Vali Şahin, Edirne Valiliği öncesi çeşitli ilçelerde kaymakamlık, Ankara'da vali yardımcılığı, Afet Bölge vali yardımcılığı ve Yalova, Giresun ile merkez valiliği yaptı. Geçen yıl mayıs ayında Edirne'ye atanan Vali Şahin, özellikle obeziteye karşı yürüttüğü mücadeleyle takdir topladı.

Şahin, göreve başlar başlamaz aşırı şeker ve tuz kullanımının sağlık açısından zararlarını gündeme getirmek amacıyla kamu kurumlarında ve kahvehanelerde tek şeker kullanımıyla ilgili çalışma gerçekleştirdi.

Çalışmanın kamu kurumlarında ve kahvehanelerde uygulanırlığını zaman zaman kendisi denetleyen Şahin'in tuz tüketiminin azaltılması amacıyla yayımladığı genelge doğrultusunda, lokantalardaki masalarda bulunan tuzluklar da kaldırıldı.

Obeziteyle mücadele kapsamında "Asansör Yerine Merdiven Kullanalım Projesi"ni hayata geçirildi ve kamu kurumlarında ilk 3 katta asansör kullanılmadı.

- Sigaraya da savaş açtı

Şahin, sigara kullanımına karşı verdiği mücadeleyle de tanındı. Vatandaşlara sigaranın zararlarını anlatan Şahin, pek çok tiryakiden de sigarayı bırakma sözü aldı.

- Makas koleksiyonunu Valilikte sergiledi

Vali Şahin, katıldığı açılışlarda kurdele keserken kullandığı makaslardan özel koleksiyon yaptı. Şahin, makam katına yaptırdığı özel bir vitrinde bu makasları sergiledi.

- "5 lira maaşla çoban"

Şahin'in talimatıyla, kentin yaşam alanlarında gezen ve şehir içi trafiğini tehlikeye sokan başıboş atların toplanmasında yaşanan mevzuat belirsizliği üzerine atları toplamak üzere 5 bin lira maaşla çoban tutuldu.

- "Roman vatandaşlara çeyiz"

Roman vatandaşların sorunlarıyla da yakından ilgilenen Vali Şahin, Romanlara sosyal konularda pek çok yardımda bulundu.

Şahin, Romanların yaşadığı mahalleye çamaşırhane kurulması talimatının yanında erken yaşta evliliklerin önüne geçmek amacıyla bir dizi önlem aldı. Uygun yaşta evlenen Romanlara kıyafet, gelinlik yardımlarında bulunma taahhüdünde bulunan Şahin, Roman müzisyenlerden oluşan bir mehter takımı da kurdu.

- Tarihi eserlere önem verdi

Uzun yıllar karanlıkta kalan Meriç ve Tunca köprülerinin aydınlatılması için yoğun mesai harcayan Vali Şahin, pek çok tarihi yapının ihyası için de büyük çaba sergiledi. Şahin, başta Selimiye Camii olmak üzere tarihi camilerin 24 saat açık kalmasını sağladı.

- "Sinek sinektir o görevini yapıyor, biz de görevimizi yapacağız"

Vali Şahin, yaptığı pek çok açıklamasıyla da gündem de kaldı. Şahin, Edirne'de yaz aylarında artan sivrisinek popülasyonun önlenmesi için attığı adımların yanı sıra bu konudaki açıklamalarıyla da gündeme geldi.

Şahin'in "Sinek akıllı bir mahluk değil ki dilediği yere gider. Sineğin memleketi olmaz, sineğin sınırı da olmaz. Sinek sinektir o görevini yapıyor, biz de görevimizi yapacağız" açıklaması uzun süre gündemde kaldı.

-"Altın ödülleri"

Başarılı kurum amir ve personelini altınla ödüllendiren Şahin, çiftçilere destek amacıyla da kasketiyle çektirdiği fotoğraflarını reklam panolarına astırarak, "Kızanlar, kızancıklar haydi karpuz yemeye" sözleriyle karpuz üreticisine destek çağrısında bulundu.

- Konuşmalarını şiirlerle süsledi

Konuşmalarını mutlaka şiirle süsleyen Vali Şahin, Yunus Emre'den, Mevlana'dan, Nabi'den beyitler okudu. Şahin, konuşmalarının birçoğunda Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya" şiirine yer verdi.

Vali Şahin için önümüzdeki günlerde veda töreni düzenlenecek.

Kaynak: AA