'UNESCO Sürecinde Yürüyen Köşk Konferansı'

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Atatürk'ün talimatıyla yapılan ve yakınındaki çınar ağacına zarar vermemesi için raylar üzerinde taşınan "Yürüyen Köşk"ü dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek "İnşallah bu köşkü UNESCO'nun Dünya Miras Listesine aldırdığımız zaman iyi bir adım atmış olacağız" dedi.

Salman, Yalova Kent Müzesi'nde düzenlenen "UNESCO Sürecinde Yürüyen Köşk" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Yalova'nın tarihi açısından önemli bir gün yaşadıklarını belirtti.

Yalova'nın marka konusunda çok kısır olduğunu ifade eden Salman, "Bizim Yürüyen Köşk'ü çok iyi tanıtmamız lazım. Bu manada ben bu işe kellemi koydum. Bize düşen Yürüyen Köşk'ü dünyaya tanıtmaktır. İnşallah bu köşkü UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne aldırdığımız zaman iyi bir adım atmış olacağız" diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Yürüyen Köşk'ün kent için bir marka olduğunu dile getirdi.

Eski bakanlardan İmren Aykut ise Yürüyen Köşk'ün bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Selçuk Seçkin "Yürüyen Köşk" ile ilgili sunum yaptı.

-Yürüyen Köşk

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kaldı.

Kenti çok seven Atatürk, 21 Ağustos 1929'da Ertuğrul Yatı ile Bursa'ya giderken dikkatini Yalova İskelesi yakınındaki Millet Çiftliği'ndeki büyük bir çınar ağacı çekti. Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk'ün isteğiyle yat durduruldu ve karaya çıkıldı. Çınarın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, ağacın yakınına köşk yapılması emri verdi.

Büyük Önder'in talimatıyla 21 Ağustos 1929'da inşasına başlanan köşk, 22 gün sonra 12 Eylül'de tamamlandı.

Atatürk, 1930 yazında köşke gittiğinde çalışanlar, "Yandaki çınar ağacının dalının binanın çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini" söyleyerek, çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istedi. Atatürk ise çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi. Bunun üzerine köşk, temelinden yaklaşık 5 metre kaydırıldı.

Kaynak: AA