Zeytindeki Yüksek Rekolte Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Tekirdağ Tarım ve Gıda İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Şarköy ilçesindeki zeytin hasadında bu yılki rekoltenin çok yüksek olmasından dolayı üreticinin yüzünün güldüğünü belirtti.

Sarıkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün üstü açık bir fabrika olduğunu ve çiftçilerin üzerine düşen tüm sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirterek, doğa olaylarına karşı yapacak hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

Geçen yıl Şarköy bölgesindeki zeytinliklerde özellikle zeytin güvesi ve zeytin sineğinin rekoltenin düşmesine neden olduğunu ifade eden Sarıkoca, bölgede bu yıl işin üzerine ciddiyetle gittiklerini ve yeni bir zeytin ekibi oluşturduklarını belirtti.

Bölgede yapılan çalışmalar kapsamında 7 gözlem istasyonu oluşturduklarını anlatan Sarıkoca, şöyle konuştu:

"Zeytinde hastalık ve zararlıları bizim için çok önemli. Zeytin üreticisi  ne zaman ilaçlama yapılıp yapılmayacağını bilmediğinden dolayı zeytin rekoltesi çok düşüyordu. Biz istasyonlara tuzakları kurduk. Hastalığın yoğun ve popülasyonun fazla olduğu zamanlarda sık aralıklarla gözlem yaptık. Gözlem sonucunda zeytincileri ziyaret ederek toplantılar yaptık. Üreticilerin mobil telefon numaralarını alarak sisteme işledik."

Zeytin üreticilerine hangi dönemde hangi ilacı atacaklarını kısa mesaj yoluyla bilgilendirdiklerini ifade eden Sarıkoca, "Ekibimiz çok organize çalıştı. Biz zeytin üreticisini zamanında bilgilendirdik. Bu karşılıklı yoğun çalışma sonucu bu sezon özellikle zeytin güvesi ve zeytin sineğine karşı mücadelede başarılı olduk. Verim de güzel gitti." diye konuştu.

Zeytin üreticisinin bu yıl yapılan çalışmadan dolayı çok memnun kaldığını ve çok güzel rekolte yakaladıklarını ifade eden Sarıkoca, zeytindeki verimin diğer bölgelerde çok düşük olması nedeniyle piyasada fiyatını çok yükselttiğini kaydetti.

Sarıkoca, zeytinlerin pazarlanması konusunda da bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, Marmara Birlik'in yoğun miktarda zeytin alımı gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA