BM Açıklaması 100 Bin Butanlı Batılı Ülkelere Yerleştirildi

KATMANDU  – Birleşmiş Milletler'in (BM) programı kapsamında, 100 bin Butanlı sığınmacının, ABD'ye ve bazı Batı ülkelerine yerleştirildiği bildirildi.

BM'nin yedi yıldır üzerinde çalıştığı "yeniden yerleştirme programı" kapsamında, yasa dışı göçmen oldukları iddia edilen ve uzun yıllardır Nepal'deki kamplarda yaşayan 100 bin Butanlının, ülkelerine iade edilmeleriyle ilgili Nepal ve Butan arasında yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Batılı ülkelere yerleştirildikleri belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün yayımladığı ortak bildiride, 100 bininci mülteci olarak, 53 yaşındaki Devi Maya Magar'ın ailesiyle ABD'nin Ohio eyaletine yerleşmek üzere yola çıktığı açıklandı.

ABD'ye giden Butanlılardan Thapa'ya ise her ikisi de engelli olan oğlu ve gelini eşlik ediyor. Yirmi yılını geçirdiği Nepal'deki mülteci kampından bir daha dönmemek üzere ayrıldığını söyleyen Thapa, "Yeni ülkemizde ailemizin bir arada olacağından ve çocuklarımın daha iyi bir geleceğe sahip olacağından dolayı mutluyum" şeklinde konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Nepal Temsilcisi Craig Sanders, "Bu, türünün en büyük ve en başarılı programlarından biridir. Butanlı mültecilerin yaklaşık 10 tanesinden dokuzunun yeni yurt edinmesi olağanüstü bir başarıdır" diye konuştu.

BM'den yapılan açıklamada, Nepal'deki kamplarda kalan 18 bin mülteci için kapsamlı ve kalıcı çözümler elde etmek adına çabaların devam edeceği belirtildi.

Sadece 1970'lerde turistlerin gezmesine izin verilen ve yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı Butan Krallığı, 1972 yılında şimdiki kral Jigme Khesar Namgyel'in babası olan 4. Butan Kralı, ülkenin ekonomik yeniden yapılanması sırasında gayrısafi yurtiçi hasılaya karşı öne sürdüğü "gayrısafi ulusal mutluluk" kavramıyla adını duyurmuştu.

Kaynak: AA