Turgutlu Metal Sanayicileri Ve İşadamları Derneği'nden Vali Bektaş'a Ziyaret

Turgutlu Metal Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TURMESAD) Başkanı Tahsin Koyak ve yönetim kurulu üyeleri Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan ile birlikte Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

Turgutlu Metal Sanayicileri Ve İşadamları Derneği'nden Vali Bektaş'a Ziyaret
Ziyarette konuşan TURMESAD Başkanı Tahsin Koyak Vali Bektaş’ın 28 Ağustos 2015 tarihinde Turgutlu programında kendilerini ziyaret etmelerinden duydukları memnuniyeti belirterek teşekkür etti. Koyak, 17 kişilik bir ekip ile İtalya’nın Milano kentinde yapılan Makine fuarına gittiklerini ve bu fuardan faydalandıklarını, Almanya’nın Hannover şehrinde yapılacak fuara da tarım makineleri yapan üyelerini götüreceklerini bildirdi.

Devlet desteği ile faaliyetlerine devam etmenin, ülke kalkınmasına daha fazla katkıda bulunmak adına kendilerini motive ettiğini ifade eden Koyak, yaşadıkları sorunlar ve önerileri hakkında şunları söyledi:

“Sektörümüzde son yılların en önemli sorunlarından biri haline gelen vasıflı eleman ihtiyacında yaşadığımız sıkıntıların önüne geçilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının öğrenciler tarafından tercih edilen okullar haline getirilmesi için çalışmalarda bulunulması, öğrencilere ve velilere yönelik meslek liseleri tercihleri konusunda özendirici çalışmalar yapılması, okul müfredatlarına sanayici beklentileri doğrultusunda güncel derslerin ilave edilmesi, bu sıkıntının aşılması yönünde olumlu katkı sağlayacaktır. Meslek liselerinde olduğu gibi, meslek yüksekokulu öğrencilerinin uygulama derslerinin ağırlıklı olarak bölümleri ile ilgili firmalarda yapılması, sorunun çözümüne ciddi bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Sanayicilerin okullar ile daha koordineli çalışması konusunda, dernek olarak her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek isterim.”

Meslek yüksekokulu ve meslek lisesi mezunlarının sektörlerinde istihdam edilmesi durumunda belirli bir süre için SGK işveren primi desteği verilmesinin asgari ücreti, tecrübesiz ve yetiştirilmek üzere başlangıç maaşı olarak çalışanlarına uygulayan sanayicileri rahatlatacağını, böyle bir uygulamada meslek lisesi mezunu gençlerin doğal olarak daha yüksek maaşla işe başlayacaklarını ve kendi mesleklerini tercih ederek ülke ekonomisine katma değer sağlayacaklarını söyledi.



Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak yeni meslek lisesi ile ilgili çalışmaların hızlandırılması konusunda Vali Bektaş’ın yardımcı olmasını isteyen Koyak, şöyle devam etti:

“İstihdam edilen personelin verimliliğini üst seviyelere çıkaracak, standartlara ve ulusal mevzuatlara haiz, enerji verimliliği yüksek, çevreye duyarlı, altyapı hizmetleri bitirilmiş üretim tesisleri ihtiyaçları konusunda, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde küçük parseller olarak nitelendirebileceğimiz 1000 metrekarelik işyerlerinin ivedi olarak imal edilmesi ve uygun teşvikler ile sanayicimize sunulması konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Üçüncü talebimiz, Zafer Kalkınma Ajansı desteklerinden faydalanma koşullarında biraz daha esnekliğe gidilmesi olacaktır. Dernek üyelerimizin dağılımına bakıldığında, tarım makineleri, toprak sanayi makineleri, gıda ile ilgili makineler ve makine sektörüne sistem sağlayan makine üreticilerinin yüzde 75 oranında mevcut olduğu görülmektedir. Fason işçilik firmaları olarak tanımlayabileceğimiz, yurtiçi ve yurtdışı otomotiv ve diğer önemli sektörlere hizmet veren yan sanayi firmalarının oranı da yüzde 25 civarındadır. Desteklerin, kendi markasıyla ürün ve makine üretmeyen firmaların gelişmesini de teşvik edecek şekilde düzenlenmesi konusunda da yardımlarınıza ihtiyacımız vardır. Bu gruptaki firmalar da desteklendikleri takdirde, hem yurtdışı bağlantılarını arttırarak ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayacak hem de yeni ürün üretebilme konusunda ARGE yaparak daha cesaretli olabileceklerdir.”

Vali Erdoğan Bektaş da ziyaret nedeniyle teşekkür ederek, “Turgutlu’da makine sektörünün evveliyatı, bir geçmişi var. Turgutlu’da iyi makineciler var. Ancak, Turgutlu bu makine sektöründeki geçmişini maalesef değerlendirebilmiş değil, bunu Konya’ya kıyasla söylüyoruz. Konya çok daha sonradan yola çıkmasına rağmen, çok daha fazla yol almış. Turgutlu’nun mevcut potansiyelini dikkate alarak, o potansiyel üzerine yatırım yapmamız, yoğunlaşmamız ve Turgutlu’ya bir misyon bulmamız gerekiyor. Araştırdığımızda aslında Turgutlu’nun misyonunu kendisinin bulduğu belli. Bu, makine ve belki bir miktar tuğla. Ama makine bir miktar öne çıkan ve çıkması gereken, çok daha yol alması gereken bir konu. Turgutlu’da onun için sizleri ziyarete gelmiştim. Bu işe daha profesyonel anlamda emek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar böyle geldi, bugünden sonra böyle gitmesin. Ne yapılması gerekiyorsa sivil toplum ve kamu hep beraber üzerimize düşeni yapalım ve Turgutlu gelmesi gereken yere gelsin” dedi.

Kaynak: İHA