'Eğirdir'in Ziyneti Zeyniler' Sempozyumu

Eğirdir’de kaymakamlık öncülüğünde, Eğirdir Belediye Başkanlığı, ilçe müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Eğirdir Şubesi’nin katkılarıyla hazırlanan ’Eğirdir’in Ziyneti Zeyniler’ sempozyumu düzenlendi.

'Eğirdir'in Ziyneti Zeyniler' Sempozyumu
Sempozyumda, Eğirdir’de yaşamış mübarek zatlar Şeyh Burhaneddin, Şeyh Mehmet Çelebi, Piri Mehmet Hoyi ve Berdei Sultan hakkında bilgi verildi.

Sempozyuma Isparta Vali Yardımcısı Fatih Aksoy, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Rıfat Oral, Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından söz alan Eğirdir İlçe Müftüsü Sacit Ekerim, Eğirdir’deki mübarek zatların Eğirdir’i bir gül bahçesine çevirdiklerini belirterek, “Arif olmak, kısacası nedir? Ariflerin yolu nedir? Tasavvuf yar olup var olmamaktır. Gül Gülizar olup har olmamaktır. Kimseye yük olmamak ve Allah’ın yarattığı her varlığa yar olmaktır. Her şeyden önce Allah’a yar olmak ve gülü Gülizar yapmak. İnsanların bahçelerini gül bahçesine çevirmek. İşte Eğirdir’deki zatlar böyle olmuşlar” dedi.

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş da, "Eğirdir’in bir çok zenginliği, güzelliği var. Tarihi geçmiş kökeni itibariyle hakikaten ciddi bir kültürelliği var. Bu birikimleri hep beraber yavaş yavaş ortaya çıkaracağız. Anadolu’da Türk-İslam medeniyetinin oluşmasında şeyhlerin, dervişlerin, dergahların, tekkelerin, medreselerin çok ciddi etkisi var. Bizim ilçemizin geçmişinde böyle bir dergahın olması hakikaten bizleri mutlu ediyor” dedi.

Isparta Vali Yardımcısı Fatih Aksoy ise, “Manevi önderler dediğimiz mürşitler, Şehr-i Ebadiller, Akşamsettinler, Somoncu Babalar, bu şahıslar yüzyıllardır bu toprakları Türk ve Müslüman olarak kalmasında emeği geçen, destek sağlayan milletimize maneviyatlarıyla önder olan şahsiyetlerdir. Ben huzurlarınızda bu önemli şahsiyetleri minnetle, şükranla, rahmetle yad ediyorum” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Rıfat Oral “Deliller Açısından İslam’da Tasavvuf” isimli konferansını verdi. Program, İlçe Müftülüğü İlahi Grubu’nun birbirinden güzel ilahileri söylemesinin ardından oturumlarla devam etti. İkinci oturumda Prof. Dr. Reşat Öngören, Prof. Dr. Necmettin Bardakçı, Prof. Dr. Mustafa Özel, bildirilerini sundular. Sempozyum “Zeyni Nağmeler” isimli Tasavvuf Musiki Konseri ile sona erdi.
Kaynak: İHA