Odryses'ten Nilüfer'e Uzanan Yolculuk

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Odryses’ten Nilüfer’e Uluslararası Nilüfer Sempozyumu’nda günümüze ışık tutacak birçok tarihi bilgi ve belge masaya yatırıldı.

Odryses'ten Nilüfer'e Uzanan Yolculuk
Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan ‘Odryses’ten Nilüfer’e Uluslararası Nilüfer Sempozyumu’ Akademik Odalar Yerleşkesi’nde (BAOB) başladı.

Sempozyum için 5 ülkeden ve Bursa’nın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden toplam 70 akademisyen, araştırma alanı sadece “Nilüfer” olan toplam 50 bildiri hazırladı.

Tarihten arkeolojiye, deprem biliminden mimariye ve halk kültüründen hayvancılığa dek uzanan çeşitli konularda bildiri sunacak olan bilim insanları ve araştırmacıların yer aldığı sempozyumun ilk gününe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı.

Kökleri 8500 yıl öncesine uzanan Nilüfer’de böyle bir buluşmanın, bilim adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, göreve geldiği günden beri, yeni bir kent sanılan Nilüfer’in aslında çok köklü bir tarihi geçmişi olduğunu vurgulamak maksadıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bozbey, ‘Nilüfer’in tarihi ve kültürel mirasını yaşatmak için Misi’de, Gölyazı’da, Özlüce’de restorasyon, cephe sağlıklaştırma çalışmaları yaptık. Yaşananların gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak bilimsel çalışmalara ve sözlü tarih çalışmalarına da yöneldik. Bu çalışma televizyonlarda belgesel olarak yayınlandı, bir kitap olarak da Nilüfer Belediyesi yayınları arasındaki yerini aldı’ dedi.

Nilüfer’deki 216 tarihi eserin envanterinin yapıldığını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, ‘Çok yakın bir zamanda bu eserler, belediyemizin zenginlikleri arasındaki yerlerini alacak. Arkeolojik alandaki çalışmalarımıza özellikle Gölyazı Mahallesi’nde ağırlık vereceğiz. Burada geçmişte kilise olan yapıyı restore edip Kültürevi olarak hizmete sunduk. Bu mahallemizde şu an toprak altında bulunan 4000 kişilik amfi tiyatronun gün yüzüne çıkarılması için de gerekli çalışmaları başlattık. Uluabat’taki Kız Ada’da çok yakın bir zamanda yüzey temizliği yapılıp, oradaki tapınak kalıntısı açığa çıkarılarak turizmin hizmetine sunulacak” diye konuştu.

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Prof. Dr. Mustafa Şahin de Nilüfer’in yüzey araştırmaları hakkında bilgi verdi. Şahin, Nilüfer’de 23 mahallede yüzey araştırması yaptıklarını kaydetti.

Sempozyumda Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim de tarihi süreçte Nilüfer bölgesinin idari durumu hakkında bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş da Abolyond ile bazı arşiv belgelerinden bahsetti. Bugünkü Gölyazı’nın tarihte büyük bir yangın geçirdiğini ve 350 hanenin yok olduğunu kaydeden Yavaş, bölgenin sirke üretiminin merkezi olduğu izlerine rastladıklarını belirtti.

3 gün boyunca 11 oturumun yapılacağı sempozyumda Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da konuşacak.
Kaynak: İHA