'Halit Refiğ'i Anma Programı'

İSTANBUL - Türk Sineması'nın geniş kitlelere yayılmasını sağlayan ve birçok unutulmaz filme imza atan usta yönetmen ve senarist Halit Refiğ için anma etkinliği düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre  "Halit Refiğ'i Anma Programı", 14 Kasım'da Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Etkinlik kapsamında düzenlenecek panelde, İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, yönetmen ve senarist Mesut Uçakan, gazeteci ve yazar Ali Saydam konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü yapımcı, yönetmen ve sinema yazarı Alican Sekmeç üstlenecek.

Panelde, yarım asırlık sinema hayatında birçok filmin yönetmenliği ile senaristliğini üstlenen Halit Refiğ'in hayatı, filmleri, Türk sineması üzerinde bıraktığı etkiler ve izler ele alınacak. Programda ayrıca Alican Sekmeç'in, ünlü yönetmenin tüm yazı ve röportajlarını topladığı kitabı tanıtılacak.

- Halit Refiğ

Halit Refiğ, 1934'te İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamlayan Refiğ, Robert Koleji Mühendislik Bölümü'nde eğitimine devam etti. Askerliğini yedek subay olarak Kore'de yapan yönetmen bu sırada amatör filmler çekti.

Refiğ, Nijat Özön ile 1956'da yayınladıkları "Sinema" ve "Kim" isimli dergiler ile "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı.

İlk sinema çalışmasına 1958'de Atıf Yılmaz'ın "Yaşamak Hakkımdır" filminde asistanlık yaparak başlayan Refiğ, 1960'da ilk filmi "Yasak Aşk"ı çekti. 1964'te "Gurbet Kuşları", 1990'da "Karılar Koğuşu” filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Film" ödüllerini aldı.

Halit Refiğ, 1970'li yıllarda televizyon filmlerine yöneldi. TRT adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile televizyon dizilerine öncü olarak, dikkatleri üzerine çeken başarılı yönetmenin, Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" filmi, televizyonlarda gösterildi.

"Teyzem", "Hanım", "İki Yabancı" ve "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazanan Refiğ'in hayatı ve filmleri, kitaplara konu oldu.

Kaynak: AA