Kars'ta Kazlar Kışa Hazır

Kars’ta kışın gelmesine sayılı günler kala, mutfakların olmazsa olmazı kazlarda kışa hazır.

Kars'ta Kazlar Kışa Hazır
Hemen hemen her kesimin kaz yetiştirdiği Kars’ta, kışın yaklaşmasıyla birlikte kazlarda kesime hazır hale geldi. Yere kar düşmesiyle birlikte kesilmeye başlayan kazlar, temizlendikten sonra asılarak kurutuluyor.

Kış mutfaklarının vaz geçilmez yemeklerinden olan kaz, yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da yoğun ilgi görüyor. Artık havaların soğumasıyla birlikte tamamen yetişen kazlar, yere kar düştükten birkaç gün sonra kesilmeye başlıyor. Kar yiyen kazın etinin daha lezzetli olduğuna dikkat çeken kaz yetiştiricileri, “kaz kar yemeden kesilmez” diyerek kar ile birlikte kaz etinin daha lezzetli olduğunu belirtiyorlar.

Yoğunlukla Arpaçay ve Akyaka bölgelerinde yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarından arta kalanları ise kent merkezlerinde kaz lokantalarını veya vatandaşlara satılıyor. En düşük kazın 100 TL.’en satıldığı Kars’ta kaz yetiştiricileri de uzun uğraşlar sonrasında çektikleri zahmetlerin karşılığını almanın huzurunu yaşıyor.

“KARS KAZI, KARS’TA YENİR”

Öte yandan Türkiye’nin bir çok ilinde kaz yetiştiriciliği yapıldığını ifade eden kaz yetiştiricileri, “Kaz Kars’ta yenir” diyerek Kars ve kazın önemine dikkat çektiler.

Kars’ta ilçe ve köylerde yetiştirilen kazların bir kısmı da kent merkezine getirilerek satılıyor. Kent merkezinde satışa sunulan kazar 100 ile 130 TL. arasında alıcı buluyor. Çok sayıda vatandaş ise Kars dışında yaşayan yakınlarına kaz alarak gönderiyor.
Kaynak: İHA