Çıralı Obruğu Kuruyor

Anadolu'daki Obruk Platosu'nda bulunan Çıralı Obruğu'nun büyük bölümü kurudu.

Son yıllarda yağışların azlığı ve tarımsal sulamaların fazlalığı gibi sebeplerden dolayı Meke Gölü'nün bir bölümünün kurumasından sonra Çıralı obruğunun da kurumaya yüz tutması doğaseverleri üzdü.

Tema Vakfı Karapınar gönüllü sorumlusu Musa Ceyhan, son yıllarda ilçedeki doğal güzelliklerin birer birer yok olmasının üzücü olduğunu kaydetti.

Obruğun turizme kazandırılamadan yok olma tehlikesi içerisinde olduğunu belirten Ceyhan, şunları ifade etti:

"Kayadan oyma mağaraları ile birçok medeniyetin izlerini taşıyan Çıralı gölünün güzelliğini kaybetmesi göle gelen ziyaretçilerde hayal kırıklığı yaratıyor. Suyu tatlı olan ve balık da yaşayan gölde kuruma tehdidi her geçen gün artıyor. Yeraltı su seviyesinin azalmasına bağlı olarak göldeki su çekilmelerinde göldeki eski güzelliği yok etti. Meke gölü de daha önce kurmuştu. Bir zamanlar derinliği 33 metre olan göldeki derinlik şu anda 1 metreye kadar düşmüş durumda. Bazı yerler ise tamamen kurumuş durumda. Göle gelenler büyük bir hayal kırıklığı içerisinde."

Karapınar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Zengin ise son yıllarda doğal güzelliklerin art arda kurmasının üzücü olduğunu bildirdi.

Meke Gölü'nün kuruduğunu Çıralı Gölü'nün de can çekiştiğini belirten Başkan Zengin, "Doğal güzelliklerinin bir hayli fazla olduğu ilçemizde son yıllarda çeşitli sebeplerle göllerimiz kurumaktadır. Bundan birkaç yıl öncesine kadar bu güzellikleri görmeye gelen çok sayıda yerli ve yabancı turistler vardı. Özellikle Çek Cumhuriyeti ile Hollanda’dan turlar düzenlenip ilçemizin tanıtımı yapılıyor ve göllerimiz daha fazla kişinin beğenisine çıkıyordu. Bunun yanında ilçede kalan turistler esnafımıza ekonomik katkı yapıyordu. Son yıllardaki olumsuzluklar hem göllerimizi kurttu hem de turistler gelmeyince esnafımız ekonomik kayba uğradı" diye konuştu.

Kaynak: AA