Yarım Asırlık Saat Tamircisinden 'Mobil' Hizmet

MUHAMMED NURİ ERDOĞAN - Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde yarım asırdır saat tamiri yaparak geçimini sağlayan Osman Karataş (77), işlerinin azalmasına bağlı olarak tamirhaneye çevirdiği minibüste müşterilerine "mobil" hizmet veriyor.

İlçede 51 yıldır saat tamiri yapan Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk dükkanını 1964 yılında açtığını ve o zamanlar yıllık 600 lira kira ödediğini söyledi.

Belediyenin 7 yıl önce yaptığı yol genişletme çalışması nedeniyle kiracı oldukları dükkanın yıkıldığını ve yeni iş yeri arayışına girdiklerini ifade eden Karataş, saat tamirine olan talebin son yıllarda ciddi oranda azaldığını, işleri iyi gitmediği için iş yeri kirasını ödemekte zorlandığını anlattı.

Bunun üzerine, oğluyla birlikte sürdürdüğü mesleğini gezici olarak minibüste yapmaya karar verdiğini dile getiren Karataş, şöyle konuştu:

"Teknolojinin gelişmesiyle saat kullanımı eskisi kadar yaygın değil. Artık telefonlar iletişim aracı olmanın yanı sıra saat, kronometre, alarm gibi özellikleri de barındırıyor. Bu sebeple saat kullanımı azaldı. Azalmayla bizim işlerimizde düştü. Kazancımız az olunca bütçemize göre dükkan bulamıyoruz. Biz de çareyi minibüsümüzü mobil tamirhaneye çevirmekte bulduk. Yaklaşık 7 yıldır Sarıkaya halkına bu şekilde hizmet veriyoruz" diye konuştu.

- ''Bu işi canı gönülden yapıyorum''

Şimdilerde insanların ancak "Bu benim hobim veya hatıra kaldı" diyerek saatlerini tamire getirdiğini kaydeden Karataş, şöyle devam etti:

''Mesleğim, güzel bir meslek. Ben saatçilik yapmayı, tamir etmeyi ve dükkanda durmayı çok seviyorum. Bu işi de çok canı gönülden yapıyorum. Çok çırak çalıştırdım. Oğlum bir senede öğrendi bu işi. Daha iyi ve daha güzel yaptı. Oğlum devam ediyor işine ve güzelce çalışıyor, babadan oğula geçen bir meslek oldu.''

Osman Karataş'ın oğlu Murat Karataş da (32) bu mesleği yaklaşık 16 yıldır yaptığını kaydetti.

''Baba mesleğidir'' diyerek, işi de babasından öğrendiğini, çocukluğundan beri tamir işlerine çok meraklı olduğunu belirten Karataş, ''Babamın yanına gidip gelerek bu mesleği ele aldık, devam ettiriyoruz ve hamdolsun geçimimizi sağlıyoruz. İlçemizde dükkan problemi var. Dükkan kiraları çok yüksek olduğu için böyle bir araca tezgah kurmak zorunda kaldık. Bu şekilde de ekmeğimizi kazanmaya devam ediyoruz'' dedi.

Kaynak: AA