Emekli Öğretmenin Eski Eşya Parçalarından İcatları

Balıkesir'in Erdek ilçesinde yaşayan emekli İngilizce öğretmeni, bazı eski eşya parçalarını kullanarak, gaz ocağı kafasından makro lens, bisiklet direksiyonundan su altı kamerasını tutma yeri gibi farklı aletler üretiyor.

Emekli öğretmen Alaaddin Babuşçu (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır hobi amacıyla el becerilerine yönelik işlerle uğraştığını söyledi.

Meslek lisesinde torna tesviye bölümünü bitirdiğini ifade eden Babuşçu, "Benim için meslek lisesinde bu bölümü bitirmek, üniversitede İngilizce okumaktan daha önemliydi. Hayatımın dönüm noktası diyebilirim. Mesleki eğitim, insan hayatını daha çok renklendiriyor" dedi.

Hobilerin, insanın ruh sağlığı için önemli olmasının yanında ekonomisine de katkı sağladığını vurgulayan Babuşçu, şöyle devam etti:

"Örneğin fotoğraf çekmek, günümüzde birçok insanın dikkatini çekiyor. Bazıları hobi, bazıları da iş gereği bu makineyi kullanıyor. Elimde sıradan bir fotoğraf makinesi var. Buna makro lens yaptım. Bunu bir gaz ocağının kafasından ve ucuz bir mercekten ürettim. Bu makro lensin orijinal fiyatı 500 lira civarında ancak benim için 3 saatlik uğraş. Maliyeti yok diyebiliriz. Eski gaz ocağının kapağına bir liralık mercek taktım."

- Su saatinin camı ve bisiklet direksiyonunu kameraya monte etti

Babuşçu, elinde bir su altı kamerası bulunduğunu, bunun için de dış koruyucu tasarlayıp ürettiğini belirtti.

Eski bir su saatinin camını, kameranın önüne monte ettiğini bildiren Babuşçu, "Su altı kamerasının elle tutulan kısmını, süngerle kapladığım bisiklet direksiyonundan yaptım. Arka kısmında basit bir merceği vizör olarak kullandım. Dış polyester gövdeyi ve ışık aksamını da kendim yaptım. Bu makineyle suda 42 metre derinliğe kadar çekimler gerçekleştirdim" ifadelerini kullandı.

Bazı malzemelere baktığında, bunları "sıradan" görmediğini vurgulayan Babuşçu, ahşap oymacılık ve hayvan doldurma alanlarıyla da ilgilendiğini söyledi.

Ahşabı önce taslak olarak kabaca şekillendirdiğini anlatan Babuşçu, "Daha sonra iyice oyup yonttuktan sonra çeşitli alet, biblo, nesneler çıkabiliyor. Ahşap oymacılığı için de aletleri, ekipmanları, çekiç, törpü, keski, bıçak yaptım" dedi.

Babuşçu, hayvan doldurma çalışmalarında ise ıstakoz, balık ve yengeçleri kullandığını, yaptığı eşyaları satmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA