Burhaniye' De Dünya Ruh Sağlığı Günü

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi hekimliği, ruh sağlığı günü açıklaması yaptı. Dr. Faruk Kendigelen imzasıyla yapılan açıklamada 10 Ekim’in Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlandığı anlatıldı.

Burhaniye' De Dünya Ruh Sağlığı Günü
Burhaniye Toplum Sağlığı Hekimliğinden yapılan açıklama da,” Ruh sağlığı ve hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını arttırmak amacıyla dünyada ve ülkemizde 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim günü "Dünya Ruh Sağlığı Günü" olarak kutlanmaktadır..Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlığı; “Sadece hastalıklardan, mikroplardan korunma değil, kişiyi bir bütün olarak bedensel, ruhsal, fiziksel ve toplumsal iyi olma hali” olarak tanımlamıştır. Kişinin beden sağlığı ve ruh sağlığı genel sağlığının belirleyicisidir ve birinde ortaya çıkan herhangi bir yöndeki değişme, öbürünü de aynı yönde etkiler. Ruh sağlığı, çocukluktan ölüme kadar devam eden, kendine güven ile güçlenen bir dizi süreci ifade eden bir kavramdır. Teknolojik değişimle birlikte giderek artan stres, yorgunluk, işsizlik, sağlıksız çevre koşulları, düzensiz ve yetersiz beslenme vb. toplum ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.

Dünya Ruh Sağlığı Gününün amaçları, kişinin ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek, ruh sağlığı hastalığından muzdarip olanların sesini duyurabilmek, toplumda ruh sağlığı konusunda bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, psikiyatrik ve nörolojik hastalıkları önlemektir.

Her toplumda ruh sağlığı problemi vardır ve bu kaçınılmazdır. Ruh sağlığı, insanın yaratıcılığını, mutluluğunu ve yaşam doyumunu engelleyecek kadar da önemlidir. Ruh sağlığı hizmetleri denilince akla ilk gelen sadece psikiyatrik hastalıkların tedavisi değil, halk sağlığının geliştirilmesinde hastalıkların önlenmesi ve kişinin iyilik durumunun korunarak yükseltilmesi önceliklidir. Bu nedenle halk sağlığı uygulamaları kapsamında ruh sağlığının geliştirilmesi ve ruhsal bozuklukların önlenmesi giderek önem kazanmaktadır.

Bakanlığımız ruh sağlığı hizmetlerinin dünya standartlarına uygun bir şekilde verilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılında Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı hazırlamış, hazırlanan eylem planı ile ülkemizde toplum temelli hizmet modeline geçilmiştir.

Toplum Temelli Hizmet Modeli ile, ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, psikososyal destek hizmetleri verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiğinde, evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi amacıyla ülkemizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri açılmıştır”denildi.
Kaynak: İHA