FÜ Vatandaşı Obezite Hakkında Bilgilendirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi tarafından ‘Halk Buluşmaları’ adında toplantıların ilkini gerçekleştirdi.

FÜ Vatandaşı Obezite Hakkında Bilgilendirdi
Elazığ Öğretmenevi’nde Fırat Üniversitesi Tıp fakültesi tarafından gerçekleştirilen obezite konulu toplantıya FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, FÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, FÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Zorlu, Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Yusuf Özkan, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Erhan Aygen, FÜ Tıp Fakültesi öğrencileri ve vatandaşları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan FÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, FÜ Tıp Fakültesi olarak halk buluşmalarının ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konu olarak son zamanlarda gündemde olan obeziteyi seçtiklerini belirten Prof. Dr. Murad Atmaca, “Konu olarak Sağlık Bakanlığı’nın da son zamanlarda çok fazla gündeme getirmeye çalıştığı ve sıcak tutmaya çalıştığı güncel bir konudur. Her yönüyle obezite konusunu ele alacağız. Bundan sonraki toplantılar zinciri olarak devam ettirmek istiyoruz. Burada halk buluşmaları olduğu için halkımızın talebi doğrultusunda gerçekleştirilecek ve aktiviteler zinciri olacaktır” dedi.

Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Özkan, toplantı dahilinde katılanlara obezite hakkında bilgi vererek, obezite ya da şişmanlık denilen durumun vücudumuzda sağlığı bozacak kadar anormal yağ depolanması olduğunu söyledi.

Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Özkan, “Aslında her insanda yağ var. Zayıf olanlarımızda bile yağ var. Çünkü yağ olmazsa olmaz ama belli bir oranda olması gerekiyor. Yetişkin bir erkek de vücut ağırlığının 15-20’si kadar, kadınların biraz daha fazla yüzde 20-25’i kadarı normal olması gereken yağ miktarıdır. Bu arttığı zaman, erkeklerde bu oran yüzde 25’in üzerine çıktığında ya da kadınlarda yüzde 30’un üzerine çıktığında şişmanlıktan, obeziteden bahsediyoruz” diye konuştu.

"40’IN ÜZERİNDE İSE ARTIK CİDDİ BİR PROBLEM KARŞI KARŞIYAYIZ DEMEKTİR"

Bakılarak birinin şişman veya obez olduğunu söylemenin çok zor olmadığını belirten Özkan, “Gerçekte kim kilolu, kim şişman veya kim obez bunun için elimizde rakamsal değerler var. Dünya Sağlık Örgütü’nün hesaplamasına göre bir beden kitle endeksi var. Bunu hesaplamak için kilomuzu ağırlık olarak ölçtükten sonra boyumuzu metre cinsinden değerlerinin karesini alıyoruz. Bulduğumuz rakamı, kilomuzu boyumuzun karesine böldüğümüzde karşımıza bir rakam çıkıyor. Çıkan rakam yani vücut kitle endeksi 18,5’in altındaysa biz bunlara zayıf diyoruz. Bulduğumuz bu beden kitle endeksi 18,5 ile 24,9 arası olması gereken ideal kilodur. Vücut kitle endeksimiz ideal olanı 22 ile 23’lü rakamlar telaffuz ediliyor. 15 ile 29,9 arası ise kilolu, tombul, balık etli ifade edebileceğimiz sınıfı oluşturuyor. 30’dan sonra şişmanlık başlıyor. Onun kendi arasında alt grupları var. Vücut kitle endeksini hesaplayıp 40’ın üzerinde ise artık ciddi bir problemle karşı karşıyayız demektir” ifadelerini kullandı.

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen ise toplantıda vatandaşlara obezite ve ameliyatı hakkında bilgiler verdi. Ameliyat yapılabilmesi için kişinin vücut kitle endeksinin 35’in üstünde olanlara ve üzerine hastalığı olanları ameliyat yapıldığını söyledi.

Ameliyatın şeker hastalığı, tansiyon hastalığı olanlara veya kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlara yapıldığını ifade eden Erhan Aygen, “Başka hastalığı olmayıp 40’ın üstünde olanları ameliyat ediyoruz. Ek hastalığı olanlarda 35’e kadar iniyoruz. Aşağıya doğru çekiyoruz. Baktığınız zaman çok yüksek bir hasta komlikasyonu var. Ameliyat yapmayacağımız kişiler, hiç tedavi denememiş, kilo problemi var. Direk bize geldi onlara yapmıyoruz. Mutlaka önce endokrinoloji veya diyetisyen kontrolünde multi disiplinler yani çok sayıda hekim tarafından tedavisi yapılmış, denenmiş, kilo vermiş kişilere, 10 kilo vermiş, 15 kilo almış. 20 kilo vermiş, 30 kilo almış kişilere yapıyoruz. Geçmişini sorguladığımız zaman hastalarda verdiğinden daha fazlasın daha sonradan almış bir türlü başaramamış vatandaşları ameliyat grubuna alıyoruz. Eğer denememişse kesinlikle almıyoruz. 18 yaşın altını ve 60 yaşın üstünü ameliyat etmiyoruz” şeklinde konuştu.

"1.7 MİLYAR İNSANIN OBEZ OLMASI BEKLENİYOR"

Obeziteye baktığımızda dünya giderek şişmanlıyor diyen Aygen, “Obezite artık çocukluk çağında başlıyor. Adölesanlarda da araştırma yaptığımız zaman çocuklarda da kilo artışı var. Dünyanın en şişmanlarının bulunduğu ülke ABD’dir. Yeni verilere baktığımız zaman Türkiye 5. sıralarda, Türkiye’de obezite gittikçe artıyor. Dünya da gittikçe obez insanların sayısı artıyor. 2022 yılında daha çok insan, yaklaşık 1.7 milyar insanın obez olması bekleniyor. Çok yüksek bir rakam. Dünyanın üçte biri kadarda obezitenin artmasını bekliyoruz. Elazığ’ın durumu ise, Elazığ şuan bu ameliyatları aylık bazda baktığımız zaman ülkemizde en fazla yapan şehir, ülkemizi geçtim şuan için dünyada en fazla yapan şehirdir. Yani dünyada obezite ameliyatlarının en fazla yapıldığı şehir konumundadır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA