Kılıçdaroğlu’ndan Mazlum-der’e Ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Adayın toplumda yeni bir çatışma kültürü oluşturmaması gerekiyor.

Kılıçdaroğlu’ndan Mazlum-der’e Ziyaret
Seçilecek cumhurbaşkanı yeni sorunlar yaratan değil, var olan sorunları çözmeye kendisini adamış birisi olması gerekiyor” dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ziyaretleri çerçevesinde Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ziyaret etti. Mazlumder Genel Başkanı Ünsal ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle yapılan görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Aytün Çıray, Yakup Akkaya ve Genel Sekreter Gürsel Tekin de katıldı.

“BÜYÜK BİR TOPLUMSAL ULAŞMAYLA CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZI BELİRLEYEBİLİRİZ”
Kılıçdaroğlu, faydalı bir toplantı geçtiğini ve Mazlumder’in insan hakları konusunda duyarlı bir kuruluş olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda önerilerine saygı duyuyorum. Son derece önemli öneriler. Aday belirlenirken bunların tamamını dikkate alacağız. Çünkü adayın toplumda yeni bir çatışma kültürü oluşturmaması gerekiyor. Güçler ayrılığı ilkesine sadık olması, yeni bir çatışmaya ortam hazırlamaması, devletin bütün kurumlarının uyum içinde çalışmasına özen göstermesi gerekiyor. Seçilecek cumhurbaşkanı yeni sorunlar yaratan değil, var olan sorunları çözmeye kendisini adamış birisi olması gerekiyor. Geniş bir toplumsal uzlaşmadan yanayız, bir cepheleşmeden yana değiliz. Büyük bir toplumsal ulaşmayla cumhurbaşkanı adayımızı belirleyebiliriz ve Türkiye’nin saygınlığına katkı yapmış oluruz böylece. En büyük arzumuz bu” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Mazlumder’in düşünsel olarak yaptığı katkılardan dolayı Başkan Ünsal’a teşekkür etti.

“BİZCE ÇÖZÜM SÜRECİNİN İKİ TANE TEMEL NOKTASI VAR”
Cumhurbaşkanı adayına ilişkin kanaatlerini paylaştıklarını belirten Mazlumder Başkanı Ünsal, “2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi 367 kriziyle Meclisin erken seçime gitmesine hem Cumhurbaşkanlığı seçiminin usulünün değişmesine yol açtı. Bir genel seçimle cumhurbaşkanı seçeceğiz. Genel oyla seçilmiş cumhurbaşkanının, genel oyla seçilen Başbakanla ilişkilerinde sistem üzerinde bir yük oluşacağı ihtimali söz konusudur. Dolayısıyla yeni cumhurbaşkanımızın bu yükü absorbe edecek, bunu yönetecek liderlik göstermesi gerektiğini kendilerine arz ettik” diye konuştu.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı geleneksel olarak devletin kurumlarıyla uyum içerisinde çalıştırmakla yükümlü bir makam olduğunu kaydeden Ünsal şunları söyledi:
“Özellikle kuvvetler ayrılığı meselesinin yeni cumhurbaşkanı adayımız tarafından iyi bir şekilde vurgulanması gerektiğini ifade ettik. Demokrasi ve özgünlükler sorununda Türkiye’nin standardını yükseltecek bir aday beklentimiz var. Özgürlükler meselesi Türkiye’de çok sıkıntı çektiğimiz ve zaman zaman dalgalı bir süreci takip eden bir konu. Özellikle basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, alevi vatandaşlarımız ve kısmi olarak Sünni vatandaşlarımızla ilgili, toplantı ve gösteri özgürlüğü gibi konularda Türkiye maalesef çok sıkıntılı süreçlerden geçiyor. Yeni Cumhurbaşkanı adayımızın bu konuda topluma liderlik etmesini bekleriz. Temel haklara dair ulusalar arası sözleşmelere Türkiye’nin ya çekinceler koyduğunu ya bu sözleşmeleri imzalamadığını biliyoruz. Soma faciasında imzalanmamış ILO Sözleşmelerinin işletme sahiplerine ve iktidara yüklediği bir takım standardizasyon yükümlülüklerinin olmamasından kaynaklı bir facia yaşadık. Dolayısıyla yeni cumhurbaşkanı adayımızın uluslar arası temel haklara dair sözleşmeleri imzalamak yönünde siyasal iktidarı hem toplumu yönlendirmesi gerektiğini ifade ettik. Çözüm süreci çok önemli. 1 buçuk yıldır çatışma, son günlerde bir takım hareketlilikleri istisna tutarsak, çok şükür cenazeler gelmiyor ve çatışma yaşanmıyor. Bunun mutlaka sürdürülmesi gerekiyor. Bizce çözüm sürecinin iki tane temel noktası var. Bunlardan bir tanesi ana dil üzerindeki yasakların sınırsız bir şekilde kaldırılması, bir tanesi de siyasi genel af.”
Dünya barışı için sıkıntı yaşandığını da bildiren Ünsal, yeni cumhurbaşkanının bölgesel ihtilafları ve savaşları çözecek, bölge barışını sağlayacak bir profil arz etmesini beklediklerini ifade etti.

Ünsal, yeni cumhurbaşkanı adayının sivil anayasa konusunda da liderlik göstermesi gerektiğini söyledi.


Kaynak: İHA