‘peygamberler Sempozyumu ve Tanıtım Günleri’nde Soma’da Ölen İşçiler Anıldı

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Peygamberler Sempozyumu ve Tanıtım Günleri’nde Manisa’nın Soma ilçesinde hayatını kaybeden 282 maden işçisi için Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

‘peygamberler Sempozyumu ve Tanıtım Günleri’nde Soma’da Ölen İşçiler Anıldı

Diyarbakır kültürünü ve tarihini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla Diyarbakır Dicle Üniversitesi konferans salonunda sempozyum düzenlendi.

Düzenlenen sempozyuma Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İl Emniyet Genel Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, yurt dışından gelen akademisyenler ile İslam tarihçileri katıldı.

Kur'an-ı Kerim’in okunmasıyla başlayan sempozyuma, Diyarbakır halkı da büyük ilgi gösterdi. Manisa’nın Soma ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybedenler için baş sağlı ve acil şifalar dileklerinde bulunan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "Bütün insanlara ve özellikle şehitlerimizin yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum. Diyarbakır müftümüz bu elim kazada hayatını kaybeden tüm şehitlerimiz için kazanın meydana geldiği günden itibaren tüm unsurlarıyla her bir şehidimiz için bir hatim-i şerif hazırlıyor. İnşallah yarın cuma namazı sonrası Eğil’deki peygamberler kabrindeki camide bağışları yapılacaktır. Bu vesileyle il müftümüze ve bu hayırlı işe katılan bütün okuyuculara ve şahıslara teşekkürlerimi sunuyorum. Kur'an-ı Kerim’de anılan ve mefhur olduğu kati edilen iki peygamberimizin dışında Osmanlı salnamelerinde ismi geçen Nebi Haluk ve Nebi Harun ile beraber Eğil art arda bir kutlular kervanına ev sahipliğini yapan şehir konumundadır. İşte bugün açılışını yaptığımız peygamberler sempozyumu ve Eğil tanıtım programı filmleriyle bu manevi iklimi sorma imkanı elde etmiş olmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz" dedi

Daha sonra konuşan Eğil İlçe Kaymakamı Taner Bircan ise, Soma’da maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dileklerinde bulundu. İnsanları anlayabilmek için Diyarbakır’ı anlayabilmek gerektiğini kaydeden Kaymakam Bircan, Diyarbakır’ı anlayabilmek için de Diyarbakır’ın kalbi olan Eğil’i anlamak gerektiğini söyledi.

Elim bir ızdırabın yoğunluğu içerisinde olduklarını dile getiren Diyarbakır İl Müftüsü Nimettullah Erdoğmuş da, "Soma faciasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yüce Rabbimiz'den sabr-ı cemil ihsan etmesini niyaz ediyorum. İnşallah bu adımın arkası samimi niyetle gelecek ve bunun arkasında hepimiz güzelliklere, hayırlara şahit olacağız" diye konuştu

Türkiye’nin ilk başörtülü rektörü olan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise, "Öncellikle tabi bizi, ülkemizi gerçekten derin bir üzüntüye terk eden Soma’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, kardeşlerimize Allah’tan rahmet ailelerine sabr-ı cemil ve tüm milletimizin de başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA