'Günümüzde Sağlıklı Beslenme' Konferansı

Geliştirdiği "Karatay diyeti" ile tanınan iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Şeker tüketmek trigliseridleri yükseltiyor. Gençlerimizin çocuklarımızın, tüm halkımızın ve gebelerin sağlığını tehdit eden son derece önemli bir bağımlılıktır" dedi.

Karatay, özel bir kolejde düzenlenen "Günümüzde Sağlıklı Beslenme" konferansında yaptığı konuşmada, şekerin insan sağlığını tehdit eden son derece önemli bir madde olduğunu söyledi.

Şeker tüketiminin bir bağımlılık olduğunu savunan Karatay, bebeklerde, gençlerde ve yetişkinlerde görülen hastalıkların temelinde şekerin olduğunu belirtti.

Kadınların gebelik dönemlerinde şeker tüketiminin son derece yanlış olduğunu ifade eden Karatay, "Bugün 3 yaşındaki, 2 yaşındaki bebeklerde karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Emekleyemiyorlar ya da annelerinden gizli şeker hastası olarak doğuyorlar. Özellikle gebe kadınların şeker ve şekerli ürünleri tüketmemesi gerekiyor" diye konuştu.

Amerika'da yeni doğan bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada yüzde 75'inin yetişkin şeker hastası olduğunun gözlemlediğini vurgulayan Karatay, şunları kaydetti:
"Yani ana rahminde şeker hastalığı, insülin hastalığı başlıyor. Genetik değildir. Bu hastalıklar genç ve ileri yaşlarda, gebelerde ortaya çıkar. Bütün bu hastalıkların önlenebilir olduğu gösterilmiştir. Gençlerimizin çocuklarımızın, tüm halkımızın ve gebelerin sağlığını tehdit eden son derece önemli bir bağımlılıktır. Şekerin bağımlılık olduğu herkes tarafından iyi biliniyor. Genç ve ileri yaşlılarda çıkan hastalığın temelinde şeker yatıyor. 1980'lerden ve 1990'lardan sonra birden bu hastalıklar başladı.

Genetik hastalıkların oluşması için genlerde ve DNA'larda mutasyonlar olması gerekiyor. Bu mutasyonlar için en az bin sene, 2 bin sene, 3 bin sene, 4 bin sene gerekir. Son 30 yılda görünen aşırı hastalıkların genetik olmadığı gösterildi."
Karatay, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Kaynak: AA