Astım hastalığına dikkat edin

Tv8'de Prof. Dr. Cihan Aksoy ve Nur Tuğba Algül’ün sunduğu 'Aile Doktoru' adlı programa konuk olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece Astım hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Astım hastalığına dikkat edin
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece, Astım hastalığı nedir sorusuna erişkinlerde yüzde 5 çocuklarda yüzde 10 oranda görülebilen üst solunum yolları ve akciğerler içerisindeki alt solunum yollarının yangısal müzmin bir hastalık olduğunu söyledi. Her 10 çocuktan birinde Astım hastalığının görülebileceğini belirten Prof. Dr. Turhan Ece, bebeklikte 2 yaşına kadar olan hırıltılı bebek sendromundan bahsederek 'hırıltılı solunum, öksürük, hapşırma gibi şikayetleri olabiliyor çocukların, daha sonra öksürük atakları ve burun kanalı solunumu, göğüs kafesinin çok hızlı inip kalkmasıyla bir rahatsızlık hissi ortaya çıkıyor. 2 yaşına kadar Astım yada benzer hastalıklarla ilgili çok net bir tanı konulmayabiliyor, daha sonra tanı konulduğunda astımın çoğu alerjik olduğu için özellikle çocuk yaş grubunda bir takım korunma önlemleri var.

Astım hastalığı teşhisinin nasıl konulabileceğini de açıklayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece, Aile'de Anne, Baba, Büyükanne ve Büyükbaba birinci derece akrabada bu tür hastalıkların olması o bebeklerde ve çocuklarda Astım hastalığı olasılığı olabileceğini belirterek ikinci bir teşhis de yaşanılan çevre, sık solunum yolu enfeksiyonları, tozlu ortamlar, evcil hayvan besleme, yatak yastık yorgan, organik materyal yün, pamuk, kuş tüyü, kaz tüyü, bazı hassas çocuklarda bu tarz eşyaların kullanımı tetikleyici bir hal aldığı için astım hastalığı tehlikesi oluşturabeceğini söyledi.