Aile Hekimleri Derneği Yarın İş Bırakacak

Aile hekimleri, tüm Türkiye’de olduğu gibi yarın Trabzon’da da 1 günlük iş bırakma eylemi yapacak.

Aile Hekimleri Derneği Yarın İş Bırakacak

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması yapan Trabzon Aile Hekimleri Derneği, yaşadıkları zorluklar nedeniyle yarın 1 günlük iş bırakma eylemi kararı aldıklarını belirttiler.

Trabzon Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Uzun, Aile Sağlığı Merkezleri’nin acil servis olmadığını söyledi.

Aile hekimliğinin üzerine yapılan baskıların dayanılmaz hale geldiğini belirten Uzun, “Aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi yapıyoruz diye başlayan süreç ‘Aile hekimlerine acilde ihtiyacımız var’ şeklinde devam etmiş, ‘Nöbetsiz sağlık sistemi olmaz’ şekline dönüşerek, son olarak da aile hekimlerini aileler ile daha çok bir araya 'getireceğiz'e dönüşmüştür” dedi.

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının gelecekten umudunu kestiklerini dile getiren Uzun, “Bakanlık gerçekleri gizlemeye çalışmaktadır. Sorunun adı ‘teşvik edilmiş acile başvuru’ sorunudur. Bu sorunun sebebi ve çözümü aile hekimlerinde değildir. Bu sorun bahane edilerek aile hekimliği uygulaması bitirilmek istenmektedir. Hastane acillerine başvuruyu teşvik eden bizzat mevcut sağlık bakanlığımızdır. Sorunu gerçekten çözmek için hiçbir çözüm, proje üretmeyen bakanlık, en kolay yol olarak aile sağlığı merkezlerini acil gibi göstermeye çalışıp halkımızı yanıltmaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkımızın geleceği için çalışan merkezlerdir. Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları artık gelecekten umudunu kesmiştir. 20 bin aile hekimine ve 20 bin aile sağlığı çalışanına daha ihtiyacım var diyen bakanlık, acaba mevcut aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, sistemden kaçış yolları aradığının farkından değil midir” ifadelerini kullandı.

“Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenmek istenen angaryalardan, acil, ASM-TSM nöbetlerinden vazgeçilmelidir” diyen Dr. Uzun, “Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftada altı gün, on iki saatten ayda 300 saat, çalışma süresi getirmek isteyen bakanlık, bu çalışma sürelerinin uluslararası kanunlarına, insan haklarına ve Anayasamızın dinlenme hakkına aykırı olduğunu bilmemekte midir? Biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak Aile Hekimliğine, Sağlık Bakanlığından daha fazla önem veriyoruz ve iyi bir aile hekimliği uygulamasına sahip olmak için herkesten fazla çalışıyoruz. Aile hekimliği uygulamasını bitirenler ilerde sağlık sistemine ihanet edenler” olarak anılacaktır. Biz bu ihanetin içinde olmayacağız. Biz halkımızın sağlığının daha iyi takip edilebilmesi ve Aile Hekimliğinin bitirilmemesi için 12 Aralık 2014 Cuma günü tüm Türkiye’de 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağız. Bu eylemi sesimizi duyurmak, halkımızın sağlığına sahip çıkmak için yapıyoruz. Bebeklerimiz sağlıklı doğsun, sağlıklı büyüsün, aşıları eksiksiz olsun, gebelerimiz aile hekimleri tarafından takip edilsin, yaşlılarımız dertlerini aileden biri olarak gördükleri, aile hekimlerine anlatabilsin diye yapıyoruz. Bugün aile hekimliğinin bitirilmesine halkımız adına itiraz ediyoruz. Halkımızı da bize destek olmaya çağırıyoruz. Ülkemizdeki aile hekimliği uygulaması sağlık göstergeleri ile Avrupa Şampiyonu olmuştur. Bu başarıyı saplayan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenmek istenen angaryalardan, acil, ASM-TSM nöbetlerinden vazgeçilmelidir. Sağlık Bakanlığımıza da sesleniyoruz, bundan önceki sağlık ocağı uygulamasını bitirdiğiniz gibi şimdi de Aile Hekimliği Uygulamasını bitirmeyin. Aile Hekimliğine ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıkın” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA