Soma'daki Maden Faciası

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır, Soma'da facianın meydana geldiği Eynez ocağında çalışan işçilerin büyük bölümünün cep telefonlarına, işten çıkarıldıklarına ilişkin mesajlar geldiğini söyledi.

Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eynez ocağında yaşanan facia ardından işçilerin hem işverenden hem de devletten 6 aydan bu yana maaş aldığını ifade etti.

Ocağın üretime kapalı olduğunu hatırlatan Satır, şunları kaydetti:
"Facianın meydana geldiği ve 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez maden ocağında çalışan işçilerin cep telefonlarına, işten çıkarıldıklarına ilişkin mesajlar gelmeye başladı.

Tam olarak kaç işçiye mesaj gittiğini tespit etmeye çalışıyoruz. İşletmeyle hafta sonu olması nedeniyle fazla bağ kuramadık. Kaç kişi çıkarıldı onu da bilemiyoruz. Yalnız şunu söyleyebilirim, bu madende yaklaşık 2 bin 900 işçi çalışıyordu. Bunlardan 301'i yaşanan faciada yaşamını yitirdi. Ardından 500 kadar işçi de işi bırakmıştı. İşletme yaklaşık 300 işçiyi elinde tutacaktı. Geriye kalan bin 700, bin 800 arasındaki işçinin aldığı maaş bu ay sona erecek ve işten çıkarılacak. İşçilerin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenecek şekilde çıkış verilmesini bekliyoruz, ancak her şey yarın netleşecek. Net bilgileri ancak yarın işletme ile görüştükten sonra alacağız. İşçinin hiç bir alacağı kalmayacak şekilde biz sendika olarak elimizden geleni yapacağız."
Kaynak: AA