Tbb Başkanı Feyzioğlu

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi'nin, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceleme yapılması yönündeki kararını değerlendirirken, "Ben onun yanlış bir haber olduğunu düşünüyorum. Çünkü HSYK'nın elinde, kapsamında olan bir kişi değil. Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yoktur" dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve baro yöneticilerinin yargılandığı davaya ilişkin duruşmaya katılmak üzere Silivri Adliyesi'ne gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, duruşmaya ara verilmesinin ardından adliye önünde bekleyen gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
"HSYK'ın İstanbul merkezli operasyonu yürüten savcılar hakkında inceleme yapılması kararını nasıl değerlendirdiği" sorulan Feyzioğlu, şunları söyledi:
"Bir savcının defalarca yurt dışına çıktığı yönünde bir iddia vardı ki çıkabilir. Ancak bu çıkışlarından bir kısmının ücretinin, bir iş adamı tarafından ödenmesi ciddi bir olaydır. HSYK'nın inceleme başlatması elbetteki doğaldır. Biz herkes için suçsuzluk karinesini, lekelenmeme hakkını esas sayarız. Vaktiyle bazı kişiler kendileri iş yaparken, yargı gücünü kullanırken, insanları düşman olarak görmüş, lekelenmeme haklarını saymamış ve savunma haklarını elden almış olsa da biz bunları yapanlar için ve herkes için 'savunma hakkı ve adil yargılama hakkı' deriz."

- "Tatil" iddiaları

Feyzioğlu, bir savcının, bir iş adamının imkanlarıyla tatil yapmasının, hukuki açıdan ne kadar etik olduğu yönündeki soruyu, "Böyle bir şey varsa çok yakından incelenmesi gerekir. Hangi menfaat karşılığında gidilmiştir ya da böyle bir menfaat var mıdır? Dost mudur, dostluk mudur ? Bunların ortaya çıkması gerekir. Eminim yargı sürecinde bu ortaya çıkar" sözleriyle yanıtladı.
Yolsuzluk soruşturmasının son derece önemli olduğunu belirten Feyzioğlu, "Yolsuzluk soruşturmasını yürütenleri, dün bildiğimiz bir çok davada, yani Ergenekon, Balyoz davalarında çok ciddi hukuka aykırılıklarla tanıdık. Lütfen hiçbirimiz, bu topluma en büyük haksızlık olan unutkanlık hastalığına kapılmayalım. Yolsuzluk soruşturması sonuna kadar yürütülsün ancak soruşturmayı yürütenleri kahraman ilan ederek, bugün onların büyük yanlışları sebebiyle zindanlara terk edilmiş olan insanları orada bir kere daha perişan etmeyelim" dedi.

Bir basın mensubunun, "HSYK 3. Dairesi'nin İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkındaki inceleme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna karşılık da Feyzioğlu, "Ben onun bir yanlış haber olduğunu düşünüyorum. Çünkü HSYK'nın elinde, kapsamında olan bir kişi değil. Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yoktur" ifadesini kullandı.

- İstanbul Baro üyelerinin yargılanması

Metin Feyzioğlu, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin yargılanmasına ilişkin de konuştu.

Yargılamanın Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçeceğini ve meslektaşlarının savunmayı savundukları için yargılandığını öne süren Feyzioğlu, "Bu davalarda yargılananları tarih unutmayacak. Fakat bu yargılamaları yaptıranları da isim olarak değil, zulüm ettikleri için yargılayacak. Biz yine yargının kendi onurunu ve namusunu temizlemesini bekliyoruz. Socrates'i asanlar anılmıyor ama o savunma hala hafızalarda" diye konuştu.


Kaynak: AA