Bilim Dünyası Selçuk’ta Buluşacak

Selçuk önümüzdeki günlerde bilimsel açıdan çok önemli iki etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Bilim Dünyası Selçuk’ta Buluşacak
1-3 Ekim 2013 tarihlerinde Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda Küçük Asya’nın Roma Dönemi Heykeltraşlığı konulu arkeoloji sempozyumu düzenlenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni doğrultusunda Avusturya Arkeoloji Enstitüsü, Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi, Oxford Üniversitesi ve New York Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen sempozyum, Selçuk Belediyesi, Efes Vakfı, Efes Dostları Derneği (Viyana) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM desteğiyle gerçekleştirilecek.

Sempozyuma dünyanın farklı ülkelerinden konusunda uzman 51 bilim insanı katılacak. Sempozyumda Türkiye’de Roma Dönemi Heykeltraşlığı üzerine yapılan çalışmaları tanıtmak ve konuyla ilgili uzmanları biraraya getirerek uluslararası bilgi paylaşımını sağlayacak arkeolojik bir platform oluşturmak amaçlandığı belirtildi.

EFESLİ HERAKLEİTOS
Öte yandan, İyonya'nın sonuncu ve en büyük filozofu olan Herakleitos da Selçuk’ta tartışılacak. Selçuk Belediyesi, Leipzig ve Viyana üniversiteleri tarafından düzenlenen sempozyuma Köln Thyssen Vakfı ve Selçuk Artemis Vakfı da maddi destek sağladı. Sempozyumun Ephesos’ta yani Herakleitos’un doğduğu yerde düzenlenmesi, Herakleitos’un yaşadığı dünya hakkında fikir edinebilmek açısından olağanüstü bir fırsat sunduğu vurgulandı.

07-12 Ekim 2013 tarihleri arasında, Selçuk’ta düzenlenecek uluslararası sempozyumun odak noktası, antik çağın en önemli felsefecilerinden Herakleitosbiri olacak. Sempozyuma felsefe, tarih, filoloji, arkeoloji gibi farklı alanlardan ve Türkiye, Amerika, Rusya, Fransa Yunanistan, Avusturya, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 30 bilim insanı katılacak. Türk katılımcılar İstanbul, Manisa, Muğla, Adana, Ankara ve Bursa Üniversiteleri’ne mensup öğretim üyeleri olacak.

Herakleitos yaklaşık M.Ö. 540-480 yılları arasında yaşamış olup, şöhretini her şeyin sürekli hareket içinde olduğunu öne sürerek kazanmıştır.
Kaynak: İHA