Muş’ta Enkaz Altı Arama Kurtarma Tatbikatı

Muş’ta enkaz altı arama kurtarma tatbikatı yapıldı.

Muş’ta Enkaz Altı Arama Kurtarma Tatbikatı
Muş İl Afet ve Acil Durum Müdahale Müdürlüğü (AFAD) Muş ve Van UMKE tarafından ortaklaşa düzenlenen tatbikat gerçeğini aratmadı.
Muş’ta AFAD, Muş ve Van UMKE tarafından ortaklaşa düzenlenen deprem ve enkaz altı arama kurtarma tatbikatı başarı ile tamamlandı. Tatbikatta deprem sonrası enkaz altında arama kurtarma çalışması yapılırken, hız ve dikkat oranının orantılı olması gerektiği vurgulandı.

Tatbikat sonrası açıklama yapan Muş AFAD İl Müdür Vekili Maşallah Yılmaz, afetlere karşı bir farkındalık oluşturmak ve deprem sonrası enkaz altı arama kurtarma çalışması becerisini geliştirmek amacıyla böyle bir tatbikat düzenlediklerini belirtti.

Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu anımsatan Yılmaz, AFAD tarafından Ulusal Afet Müdahale Planı hazırlandığını hatırlatarak, “İnşallah bundan sonra deprem gibi doğal afetleri çok daha az kayıp ve yaralanmayla atlatmak istiyoruz” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Fatih Ebiloğlu ise, UMKE’nin ilk olarak 1999 depreminden sonra afet ve olağanüstü durumlarda sağlık hizmetlerinin yalnızca hastanelerde verilmesinin yeterli olmayacağı düşüncesi ile ortaya çıktığını belirterek, “Gönüllülük prensibine dayanan bir çalışma sistemi temel alınarak afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluşmaktadır. Amaç afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahale etmek. Ölü ve yaralı sayısını en aza indirgemektir” diye konuştu.

Arama kurtarma faaliyetlerinde en önemli noktanın, hız ve ekipmanlarla donanmış ekiplerin bilgisi olduğunu vurgulayan Ebiloğlu, “Sivil ve resmi arama kurtarma ekipleri, acı olaylardan sonra afetlere karşı çok daha eğitimli şekilde hazırlanıyor. Bu tatbikat çok başarılı oldu, profesyonel bir performans sergilendi. Planlı ve sakindiler. İşin ehli onlar olduğu için afet anında veya sonrasında arama kurtarma faaliyetlerini onlara bırakmamız gerekiyor. Vatandaşlarımıza da tatbikatlar seyrettirilirse daha sağlıklı olacağına inanıyorum” dedi.

Kaynak: İHA