Eurovision’a Kürtçe Şarkıyla Katılım Talebi

Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Eurovision şarkı yarışmasına Kürtçe şarkıyla katılma önerisinde bulunduğunu söyledi.

Eurovision’a Kürtçe Şarkıyla Katılım Talebi
Geçen yıl Eurovision yarışmasına katılmayan ve bu yıl da katılıp katılmayacağı konusunda kesin bir karara varamayan Türkiye adına, Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu'dan Kürtçe şarkıyla katılma önerisi geldi. Ülke olarak birçok aşamadan geçildiğini ve bir zamanlarda böyle bir önerinin dile getirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Aksu, “Biz çok aşamalardan geçtik ülke olarak. Zamanında Kürtçe şarkı değil de, Kürt dendiği zaman bile tepkilerin alındığı ve yasaklandığı dönemlerden geçtik. Tabi bunları aştık. Bu süreçte de Kürtçe şarkının söylendiği bu güzellikleri herkesin kabul ettiğini gösterir. Dünya çapında da ülkemizdeki birlik beraberliğin bir göstergesi olur” dedi

Kendilerine böyle bir önerinin sunulduğuna değinen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, yarışmaya ülkelerin kendi öz müzikleriyle katılımını desteklediklerini belirtti.

Aksu, “Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Ermenice olabilir hatta bunların birleştiği bir müzik de olabilir. Kendi diliyle, kendi zenginlikleriyle temsil edilirse daha güzel olur. Çok zengin bir kültüre sahibiz. Müzik evrenseldir. Hatta Türkçe ile Kürtçe’nin buluştuğu çok güzel türkülerimiz var. Bu barış sürecine böyle bir durumun bence çok büyük bir katkısı olur. Nasıl ki Sertap Erener bir İngilizce şarkıyla Türkiye’yi temsil etmişti, Türkiye’de bir Türk veya Kürt sanatçı, Türkçe veya Türkçe-Kürtçe karışık bir şarkıyla temsil edebilir. Özellikle bu süreçte çok iyi şeyler olur. Birlik beraberliğin pekiştiği tüm dünyada görülür. Bence bunda hiçbir sakınca yoktur güzellik vardır. Diyarbakır'ın yetiştirdiği büyük sanatçılar var. Bunlar dünya çapında tanınan sanatçılardır. Bunlardan herhangi birisi olabilir. Bu işi icra edebilecek çok güzel sanatçılar var. Diyarbakırlı olur, Diyarbakırlı olmaz. Mesela Ajda Pekkan, Sezen Aksu bir Türkçe şarkıyla Kürtçe şarkıyı birleştirdi, Şevval Sam olabilir. Onlar çok güzel şarkıları icra ettiler. Veya Diyarbakır’dan bir sanatçı olabilir, ya da Şivan Perver olabilir” dedi.

Kaynak: İHA