Bozcaada Bağlarından "üzüm Suyu" Üretilecek

ÇANAKKALE - FİKRİYE SUSAM UYAR - Çanakkale'nin, yılda 12 bin tona yakın üzüm üretilen ilçesi Bozcaada'da bir işletmeci tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle üzüm suyu üretilecek.

Bozcaada Kaymakamı Abdulgani Mağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üzüm suyu üretim merkezi oluşturulacağını söyledi.

Adada bağcılığın sürdürülmesini istediklerini ve buna yönelik girişimleri önemsediklerini dile getiren Mağ, bir işletmecinin, Bakanlık desteğiyle üzüm suyu üretmeye başlayacağı bilgisini verdi.

Mağ, bu girişimin bundan sonrası için teşvik olacağını ve yapılabilirliliğinin görüleceğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bağcılık, turizmi tetikleyen ve turizmle at başı gitmesini istediğimiz bir sektör. Bu sene özel bir şirketimiz, Bakanlıktan kazandığı hibe programı kapsamında üzüm suyu üretmeye başlayacak. Bu, adada bir ilk. Belki önümüzdeki sene pekmez olacak, kuru üzüm olacak. Bağcılığın kaybolmaması, sektörün canlı tutulması adına yapılan çalışmalar bunlar. Bu, bağcıya da üzüm üreten insanlara da bir alternatif olacak. Belki elinde kalıyordu üzümü, belki ucuza satıyordu. Böylece hem rekabet artmış olacak hem de bağındayken üzümünü satma imkanına kavuşacak."

Benzer bir projenin kooperatif aracılığıyla yürütüldüğünü ifade eden Mağ, bu çerçevede kuru üzüm ve pekmez fabrikası kurulmasının planlandığını sözlerine ekledi.

-Tesiste üretim için "alicante" çeşidi kullanılacak

İşletmeci Yahya Göztepe ise Bozacaada'da yeni bir marka oluşturduklarını bildirdi.

Hazırladıkları projeyle üzüm suyu, koruk suyu, pekmez gibi üzümle ilgili her türlü üretimi gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Göztepe, şunları kaydetti:

"Dedemden kalma binayı restore ederek fonksiyon değişikliğiyle imalathane durumuna getiriyoruz. Burada üzüm ve koruk sularını, üzümden alabileceğimiz reçelleri yapacağız. Başta 50 tonluk bir mal var, ona başlayacağız. Daha sonra 100 tona çıkaracağız. Kendi bağlarımızdan elde ettiğimizle 100 ton üreteceğiz. İşler yolunda giderse dışarıdan da üzüm alabiliriz. Üretimimiz, üzüm suyu ve koruk suyu ağırlıklı olacak. Üzüm suyunu, adada yetişen alicante üzüm çeşidinden yapacağız ve pastorizasyon yoluyla şişeleyip tüketiciye sunmayı düşünüyoruz. Kasım ayından itibaren tesisimiz hazırlanacak."

Kaynak: AA