Despotun Evi, Bakanlar Kurulu Kararını Bekliyor

BALIKESİR - Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Yunanistan'dan Cunda Adası'na gelen despot tarafından, Sarımsaklı taşından 1862'de yaptırılan tarihi binanın Kültür ve Turizm Bakanlığına devrine Bakanlar Kurulunun karar vereceğini söyledi.

Ayvalık'ın, Cunda Adası'nda bulunan 151 yıllık tarihi Despotun Evi'nin, turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Yunanistan'dan Cunda Adası'na gelen Despot tarafından 1862 yılında, Sarımsaklı taşından yaptırılan tarihi bina, 33 yıldır boş duruyor.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Despotun Evi'ni turizme kazandırmak adına daha önce 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihale çıktıklarını belirterek, "İhaleyi kazanan kişiyle bir yıllık ön hazırlık sözleşmesi yaptık. Projesini hazırlayacaktı. Bu kişi bir yıl içinde hiçbir işlem yapmadı. Bir sene sonra yapamayacağını bildirerek teminatını yakarak çekildi" dedi.

İhale aşamasındayken Kültür ve Turizm Bakanlığınca devrinin talep edildiğini ifade eden Nalbant, o dönem için bunun mümkün olmadığını anlattı. İhale sürecinin bu noktaya ulaşması nedeniyle Despotun Evi'nin, devri için Bakanlığa teklif edildiğini dile getiren Nalbat, şunları kaydetti:

"Bu teklif, Bakanlar Kurulunun önünde. Despot tarafından, 1862'de yaptırılan tarihi binanın Kültür ve Turizm Bakanlığına devrine Bakanlar Kurulu karar verecek. Bakanlar Kurulu, uygun görür ve karar verirse tarihi bina Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilecek. Yapının geleceği bu karara bağlı. Restore edildikten sonra Cunda Adası'na turizm adına olumlu katkı sağlayacağına inandığımız tesis, mimarisiyle renk katacak. Devrinin ardından nasıl kullanılacağına da bakanlık karar verecek."

-Despotun Evi-

Yunanistan'dan Cunda'ya gelen despot tarafından 1862 yılında inşa edilen tarihi bina, 1877'de despotun hırsızlar tarafından öldürülmesinin ardından Osmanlı Devletince satın alındı. Bir süre hükümet binası olarak kullanılan Despotun Evi, 1921 yılında çocuk yurdu şeklinde değerlendirildi.

1980 yılında çocuk yurdunun yeni binasına taşınmasıyla Despotun Evi, kaderine terk edildi ve bugüne kadar boş kaldı.

Kaynak: AA