Caretta Carettalar Yumurtalarını Kadınlar Plajı'na Bırakacak

ANKARA - Caretta carettaların Kuşadası Davutlar sahilinde yumurtlama alanı olarak Kadınlar Plajı'nı seçtiği, bu nedenle vatandaşların 30 Eylül'e kadar daha dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de üreme alanı olarak daha güneydeki yerleri tercih eden caretta carettaların 2 yıldır Kuşadası Davutlar sahiline geldiği belirtildi.

Deniz kaplumbağalarının bu yıl yumurtlama alanı olarak Kadınlar Plajı'nı seçtiği kaydedilen açıklamada, "İlk olarak 2011'de Kuşadası Davutlar sahiline çıkan caretta caretta, insanların yoğun ilgisinden dolayı yumurtlayamadan ayrıldı. 2012'de Davutlar sahilinde bir otelin plajına yaptığı yuvaya 81 yumurta bıraktı ve bu yuvadan çıkan 74 yavru başarıyla denizle buluştu" ifadesi kullanıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüğü ekiplerince yumurtlama yapılan alanda, gerekli güvenlik tedbirinin alındığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yeni yumurtlama olması ihtimaline karşı kumsalların görevli bekçiler ve mühendislerce takibi yapılıyor. Çoğu caretta caretta genellikle her seferinde daha önce yuva yaptıkları kumsala geri döner. Sadece aynı kumsalda görünmekle kalmayıp, daha önceki yuvalarının çok yakınlarına yuva yapar ve genellikle yuva başına 120 yumurta bulunur."

-"30 Eylül'e kadar dikkat"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Türkiye sahillerinde önemli deniz kaplumbağaları yuvalama sahaları bulunduğunu vurgulayarak, "Vatandaşların yavru çıkışlarının devam edeceği 30 Eylül'e kadar sahillerde daha dikkatli olmaları" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA