Trafik Kazasından Sonra Aksanı Değişti

ANKARA - Trafik kazası geçiren Avustralyalı kadın Fransız aksanıyla konuşmaya başladı.

Fransa'ya hiç gitmeyen ve Fransız arkadaşı olmayan otobüs şoförü Leanne Rowe'nin, 8 yıl önce geçirdiği trafik kazasında çenesinden, başından ve belinden ağır yaralandıktan sonra aksanının değiştiği ortaya çıktı.

Tazmanya doğumlu Rowe, Avustralya'nın ABC televizyonuna verdiği demeçte, kazadan sonra iyileştiğinde ana dili İngilizceyi Fransız aksanıyla konuşmaya başladığını, önce verilen güçlü ilaçların kelimeleri doğru telaffuz edememesine yol açtığının söylendiğini belirtti.

Ancak zamanla aksanının düzelmemesinin çevresinde şaşkınlığa yol açtığını belirten Rowe, depresyona girdiğini ve endişe duyduğunu vurguladı.

Rowe, Fransız halkı ile bir sorunu olmadığını ancak Avustralyalı olması nedeniyle bu duruma sinirlendiğini ve inzivaya çekildiğini belirtti.

Leanne Rowe'nin doktoru Robert Newton, bu durumun "Yabancı Aksan Sendromu" olarak adlandırıldığını ve Avustralya'da görülen ikinci vaka olduğunun sanıldığını açıkladı.

Dünyada 60 civarında kişinin beyne aldıkları kısmi darbelerden dolayı "Yabancı Aksan Sendromu"na yakalandığı düşünülüyor.

Rowe'inkine benzer bir durum 2010'da Debbie adındaki bir kadın da belirlenmişti. İngiliz Debbie, felç geçirdikten sonra 9 hafta konuşmamıştı. İyileştiğinde ise Debbie, hiç Fransa'da bulunmamasına rağmen Fransız aksanı sahibi olmuştu.

Sendroma ilk kez 1907'de rastlanmıştı.

Kaynak: AA