Çok Sayıda İş Kadını Diyarbakır'a Geldi

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı'nca organize edilen "Biz Birlikte Türkiye'yiz" Projesi kapsamında çok sayıda iş kadını Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır Green Park Otel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, son zamanlarda kentte çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

İnsanların artık gözünün içinin güldüğünü belirten Toprak, "Demokratik çözüm süreci sayesinde artık hiçbir şekilde kan, gözyaşı akmayacak. Herkes huzur ve mutluluk içinde çoluk çocuğundan emin bir şekilde geleceğe üreterek, birbiriyle sevgi ve hoşnutluk dünyasında yaşayacağının belirtisini, işaretlerini almış olmanın o heyecanını yaşıyor" dedi.

Çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır'a artan şekilde heyetler gelmeye başladığını ifade eden Toprak, iş dünyasından da ciddi ziyaretler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yatırım yapmanın, en önemlisi de bir koyup yüz almanın hesapları yapılıyor. Demek ki huzur, barış olduğu zaman insanlarımız buraya oluk oluk akacak ve sonuç da gayet iyi olacak. Daha önceki şiddet ve olumsuzlukların insanlarımızın hedeflerindeki gezme, görme fikrini ötelediğini görüyoruz. Onun da ortadan kalktığını görüyoruz. Buradan hem ilimiz adına hem de tüm Türkiye için önemli bir fotoğraf verilmiş olacağına ve bu konuda endişesi olanlara karşı da bir olumlu cevap verileceğine inanıyorum."

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit de "Biz Birlikte Türkiye'yiz" diye yola çıktıklarını, herkesin elini taşın altına koyarak, "ülkemiz için ne yaptık bugüne kadar- bundan sonra ne yapabiliriz- konusunu birlikte gözden geçirmek istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin ekonomik anlamda son dönemde önemli mesafeler aldığını, en önemlisinin de IMF'e olan borcun artık sıfırlandığını ifade eden Akşit, "çocuktum bir IMF vardı, borç vardı. Hep o çocuk aklımızla onun ezikliğini yaşardık. Ama bugün geldiğimiz noktada artık IMF'e borcumuz yok ve daha güzeli, IMF bizden borç istiyor. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi- Bütün dünyanın ekonomik krizden etkilendiği, sarsıldığı, sıkıntılar yaşadığı, adeta iflaslar yaşadığı bir dönemde Türkiye bütün bu krizleri teğet geçirdi" diye konuştu.

-"Anneler babalar gözyaşı dökmesin"-

Bugün burada olmalarının bir başka anlamı daha olduğunu vurgulayan Akşit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye çözüm süreci diye bir süreç yaşıyor. Artık anneler ağlamasın diyoruz. Anneler, babalar gizli gizli gözyaşı dökmesin, gencecik fidanlar siyasi görüşü ne olursa olsun ölmesin dağlarda. Bu ülkeye hayırlı evlatlar olsunlar istiyoruz. Bu süreçte herkes elin taşın altına koysun dedik ve bölgeyi kalkındırmak bir anlamda barışı imzalamak... Aslında bir küslük yok ortada ama maalesef gelinen süreç bizi o noktaya taşımıştı. Bundan sonra artık ülkemizde terör istemiyoruz, kan dökülmesin istiyoruz. Artık nasıl ki dünyanın pek çok ülkesine, komşularımıza, çevremizdeki ülkelere barışı taşıyorsak, çözümü üretebiliyorsak, kendimiz için de bunu üretelim istedik.

Akil insanlar aslında bakıyorsunuz konuyla hiç ilgili insanlar değil. Her biri farklı alanlarda kendini kanıtlamış ya da çalışan insanlar ama halkın arasındalar dinliyorlar, paylaşıyorlar ve birlikte çözüm üretmeye çalışıyorlar. Bugün bizim burada oluşumuz da aslında böyle bir hareket. İnanıyorum ki sizlerin gözüne çarpacak çok şey olacak ve bölge farklı bir sürece taşınacaktır."

TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner ise 1993'ten beri çeşitli vesilelerle Diyarbakır'a ve bölgeye gelen biri olduğunu söyledi.

Bölgede zaman zaman çok üzüldüğü hatıraları olduğunu da anımsatan Boyner, şöyle dedi:

"Ama bugün çok daha farklı bir boyuttayız. Geleceğe ümitle bakmamız için çok neden var diye düşünüyorum. Bu geziye katılım bile bunu gösteriyor. AK Parti Kadın Kollarına teşekkür ediyorum. Kadın yatırımcıları buraya getirmek önemli. Çünkü biz kadınlar yatırımlara ticari boyutla değil, biraz kalbimizle de bakıyoruz. Mutlaka sosyal sorumluluk boyutunu göz ardı etmeden bakıyoruz. Burada yatırımlarımız ve mağazalarımız var fakat niçin burada daha fazla istihdam yaratacak faaliyetler yapmayalım. Özellikle kadın ve genç işsizliği için yapılabilecek çok şey var. Bunun için altyapımıza da özen göstermemiz gerekiyor. Özellikle iş gücünü geliştirmek, eğitmek, meslek kazandırmak önümüzdeki dönemde çok önemli olacak. Bu konuda da bizlerin, devletle birlikte ortak çalışabileceği alanlar olacak. Doğa sporlarından tutun turizmdeki olanaklara kadar hatta, organik tarıma kadar bu bölge çok önemli fırsatlara gebe."

-"14 milyon kadın işsiz"-

Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Gülden Türktan, ülkenin gelişebilmesi için tüm bölgelerin gelişmesi gerektiğini, kadın erkek genç her kesimin gelişmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de şu anda çalışabilir kadın nüfusunun sadece 7 milyonunun çalıştığına dikkati çeken Türktan, "14 milyonu işsiz, bu korkunç bir rakam. Kadınlarımızın 1 doları olsun, 1 lirası olsun para kazanması, ekonomi içinde yer alması, ayaklarının üzerinde durması ülkenin sorunu, ülkenin başarısı olacak" şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Kalkavan, MÜSİAD olarak çözüm sürecinde bulunmak ve sürece kadın elini değdirmek için geldiklerini bildirdi. Kalkavan, "Birçoğumuzun ilk kez geldiği bir bölgedir. Hepimiz aynı yerden geldik aynı yere gidiyoruz. Dernek olarak pozitif ayırımcılık yaparak ülkemize katkıda bulunmak üzere çalışmaktayız" dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir de uzun zamandır bölgede olduklarına değindi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük yatırımcı grubu olduklarını anlatan Özdemir, "Bu çözüm sürecini de en içten destekleyen firmalardan ve ailelerden biriyiz. Bunun farkını da her gelip gittiğimizde daha iyi anlıyoruz. İnsanlar daha mutlu, gelecekten daha çok beklentileri var" diye konuştu.

Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sevim Güral ise bugünün kendisi için hayal olduğunu ama bunun gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.

Yıllardır Diyarbakır ve doğu hikayelerini pek çok arkadaşından dinlediğini anlatan Güral, "Ama buralara gelmek buralarda yatırım yapabilir miyiz- planları bile hayaldi. Ama bugün gerçek oldu. Gönülden isterim buralarda bizlerin yatırımı olsun. Yatırımlarımız sadece Kütahya'da olmamalı, yatırımlarımızı buralara da kaydırıp buradaki istihdamda ve iş gücünde el ele yürek yüreğe verip çalışmalıyız. Enerji konusunda çok büyük bir araştırmam olacak, bu konuda çok ciddi bir potansiyel görüyorum. İnşallah o hayalimiz de gerçek olur" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Nail Kadırhan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA